Fińskie pierniczki

3mamcukier.pl 1 dzień temu

Fińskie pierniczki to tradycyjne świąteczne ciastka o korzennym aromacie i wyjątkowo kruchej konsystencji. Są delikatne, a ich smak jest uzależniający – trudno poprzestać na jednym.

Ciasto na fińskie pierniczki wymaga odrobinę cierpliwości. Należy je przygotować dwa dni przed pieczeniem, co pozwala na pełne przeniknięcie smaków i odpowiednią konsystencję ciasta. W składzie znajdziemy mieszankę przypraw: cynamon, kardamon, imbir i goździki. To właśnie te korzenne akcenty nadają pierniczkom ich niepowtarzalny aromat.

Przygotowanie zaczyna się od podgrzania cukru, syropu i mleka, a następnie dodania masła i przypraw. Po wystudzeniu płynnej mieszanki, łączy się ją z przesianą mąką orkiszową i sodą oczyszczoną, formując miękkie ciasto, które należy schłodzić przez 48 godzin w lodówce. Po dwóch dniach ciasto wałkuje się na cienkie placki, wycina ulubione kształty i piecze w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5–6 minut. W trakcie pieczenia ważne jest, aby pierniczki nie zarumieniły się zbyt mocno po bokach. Mniejsze pierniczki potrzebują troszę mniej czasu, ok. 5 minut, więc warto zwrócić uwagę, żeby na jednej blaszce były raczej pierniczki jednej wielkości.

Gotowe pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu, a stygnąc, zyskują chrupkość. Doskonale smakują same, ale można je również udekorować lukrem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy podania na świąteczny stół.

Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, można zrobić w nich dziurkę, np. drewnianym patyczkiem. Będą wtedy idealną ozdobą na choinkę.

Drukuj

Fińskie pierniczki

Servings

4

servings
Prep time

30

minut

462

kcal
Wymienniki

9.4

WW

7.9

WBT

1.5

Węglowodany

79

g

Wartości odżywcze dla 100 g produktu

Składniki

  • 175 g cukru

  • 140 g syropu z agawy lub syropu złocistego (golden syrup)

  • 100 ml mleka ryżowego

  • 125 g masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mielonych goździków

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • 1 łyżka cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 500 g mąki orkiszowej

  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej

Przygotowanie

  • Do rondelka wsyp cukier, dodaj syrop i mleko. Doprowadź do zagotowania. Zdejmij rondelek z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia (na 1-2 minuty).
  • Dodaj masło, sól i korzenne przyprawy. Mieszaj do chwili, aż masło się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  • Mąkę przesiej do miski razem z sodą. Dodaj płynną masę maślano-korzenną i wymieszaj całość do uzyskania ciasta.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą lub wstaw do szklanego naczynia i włóż do lodówki na 48 godzin.
  • Po dwóch dniach wyjmij ciasto z lodówki. Odrywaj kawałki, formuj je w dysk i rozwałkuj je na lekko posypanym blacie na grubość 2 mm (jeżeli nie masz miarki w oku, wygodnie jest użyć wałka, który umożliwia wałkowanie na ustaloną wysokość). Wycinaj foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) na środkowym poziomie około 5 do 6 minut. Czas pieczenia dopasuj tak, żeby pierniczki nie był brązowe po bokach. Studź je przez chwilę na blasza, a potem przełóż na kratkę. Jeszcze ciepłe są miękkie, a stygnąc twardnieją.
  • Całkowicie wystudzone możesz polukrować.

Jeżeli szukasz przepisu na inne świąteczne ciasto, możesz upiec piernik staropolski.

Smacznego

Idź do oryginalnego materiału