Drób jest źródłem wartościowego białka, którego organizm potrzebuje do procesów życiowych. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy oraz minerały: dobrze przyswajalne żelazo, które zapobiega wystąpieniu anemii oraz cynk i miedź. Po mięso z drobiu bez obaw mogą sięgać osoby na dietach odchudzających i dbające o linię. Zalecane jest również przy intensywnym wysiłku fizycznym. W 100 g jest tylko ok. 150 kcal. Filet z kurczaka jest więc niskokaloryczny, a do tego lekkostrawny. Dodatkowo zaletą mięsa z kurczaka jest to, iż znacząco zmienia smak w zależności od dodanych do niego przypraw, warzyw czy sosów.
Jeśli decydujemy się na jego zakup, najlepiej wybierać mięso z ekologicznych hodowli. Chociaż będzie droższe, nie znajdziesz w nim chemicznych dodatków. Można je spożywać choćby codziennie.
Jak przyprawić filet z kurczaka?
Filet z kurczaka ma delikatny smak. Można przyprawiać go na wiele sposobów. Najprostszą wersją jest dodanie odrobiny soli i pieprzu. Ten rodzaj mięsa nadaje się też doskonale do przyrządzania pikantnych potraw. Dobrze komponuje się z nim mieszanka ostrej i słodkiej papryki oraz pieprzu. Mięso w wersji „na ostro” można przyprawić też np. sosem tabasco lub tajskim sosem sriracha, z dużą ilością chili. W orientalnej kuchni filet z kurczaka przyprawiany jest świeżym imbirem, czosnkiem, curry, sosem sojowym i odrobiną miodu. Smak mięsa z kurczaka „podkręcają” również zioła, które stosowane są z kolei w kuchni śródziemnomorskiej. Najpopularniejsza kompozycja to: suszona bazylia, oregano, czosnek i suszone pomidory.
Wypróbuj ten przepis na pierś z kurczaka na obiad