Jagoda kamczacka nazywana jest eliksirem życia. Leczy i wzmacnia organizm. W medycynie ludowej była wykorzystywana do leczenia cukrzycy, anemii, łagodzenia infekcji wirusowych i bakteryjnych. Dziś wiadomo, iż pomaga również obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, a tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego. Owoce jagody kamczackiej są lekko cierpkie, dlatego wykorzystuje się je do robienia nalewek czy jako dodatek do słodkich deserów, bo przełamuje ich smak. Znajdziemy w nich:
kwercetynę,
antocyjany,
witaminę C,
witaminę K,
potas,
mangan,
magnez.
Jagoda kamczacka pochodzi z północno–wschodniej Azji. Jej prawidłowa nazwa to wiciokrzew siny lub kamczacki. Coraz częściej jest uprawiana w Polsce ze względu na to, iż nie ma dużych wymagań glebowych.
Minikiwi
Minikiwi, tak jak jagoda kamczacka, wywodzi się z Azji. Zaliczane jest do owoców jagodowych. Wielkością przypomina dorodne winogrona albo nieduże śliwki, w smaku stanowi dość zaskakującą mieszankę aromatów znanych z wielu różnych owoców. Zawiera wiele prozdrowotnych składników, takich jak:
witamina C,
witamina E,
błonnik pokarmowy,
polifenole,
luteina.
Jagody minikiwi są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy związki fenolowe, których stężenie jest 14–krotnie wyższe od tego w jabłkach czy owocach cytrusowych. Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga opóźniać procesy starzenia, redukuje tzw. stres oksydacyjny związany z działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych. Na ten owoc, a adekwatnie na zawarty w nim składnik – aktynidynę, powinni jednak uważać alergicy.
Dereń jadalny
Dereń jadalny to niewielkie drzewo lub większy krzew. Owoce przypominają smakiem wiśnię i żurawinę. Wykorzystywany był w medycynie ludowej, ponieważ ma wiele adekwatności zdrowotnych. Zawiera takie składniki jak:
żelazo,
wapń,
potas,
mangan,
miedź,
garbniki,
kwas chinowy,
kwas jabłkowy,
beta-karoten,
flawonoidy,
witaminę A,
witaminę C,
antocyjany.
Dereń jadalny zawiera żelazo. Regularne spożywanie tego owocu łagodzi objawy niedokrwistości, zalecany jest osobom z anemią, a także kobietom mającym obfite miesiączki. Wiadomo też, iż wspomaga pracę żołądka, ze względu na zawarte w nim garbniki.