Eliksir życia, czyli 3 najzdrowsze polskie owoce. Jedz je codziennie!

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Jagoda kamczacka Źródło: Shutterstock


Czy wiesz, które z owoców rosnących w Polsce są uznane za eliksir życia, czyli produkty o niezwykłych adekwatnościach odżywczych? Jednym z nich jest jagoda kamczacka. Sprawdź, jakie jeszcze.


Jagoda kamczacka nazywana jest eliksirem życia. Leczy i wzmacnia organizm. W medycynie ludowej była wykorzystywana do leczenia cukrzycy, anemii, łagodzenia infekcji wirusowych i bakteryjnych. Dziś wiadomo, iż pomaga również obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu, a tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego. Owoce jagody kamczackiej są lekko cierpkie, dlatego wykorzystuje się je do robienia nalewek czy jako dodatek do słodkich deserów, bo przełamuje ich smak. Znajdziemy w nich:


kwercetynę,


antocyjany,


witaminę C,


witaminę K,


potas,


mangan,


magnez.


Jagoda kamczacka pochodzi z północno–wschodniej Azji. Jej prawidłowa nazwa to wiciokrzew siny lub kamczacki. Coraz częściej jest uprawiana w Polsce ze względu na to, iż nie ma dużych wymagań glebowych.


Minikiwi


Minikiwi, tak jak jagoda kamczacka, wywodzi się z Azji. Zaliczane jest do owoców jagodowych. Wielkością przypomina dorodne winogrona albo nieduże śliwki, w smaku stanowi dość zaskakującą mieszankę aromatów znanych z wielu różnych owoców. Zawiera wiele prozdrowotnych składników, takich jak:


witamina C,


witamina E,


błonnik pokarmowy,


polifenole,


luteina.


Jagody minikiwi są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak witamina C czy związki fenolowe, których stężenie jest 14–krotnie wyższe od tego w jabłkach czy owocach cytrusowych. Regularne jedzenie tych owoców wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga opóźniać procesy starzenia, redukuje tzw. stres oksydacyjny związany z działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych. Na ten owoc, a adekwatnie na zawarty w nim składnik – aktynidynę, powinni jednak uważać alergicy.


Dereń jadalny


Dereń jadalny to niewielkie drzewo lub większy krzew. Owoce przypominają smakiem wiśnię i żurawinę. Wykorzystywany był w medycynie ludowej, ponieważ ma wiele adekwatności zdrowotnych. Zawiera takie składniki jak:


żelazo,


wapń,


potas,


mangan,


miedź,


garbniki,


kwas chinowy,


kwas jabłkowy,


beta-karoten,


flawonoidy,


witaminę A,


witaminę C,


antocyjany.


Dereń jadalny zawiera żelazo. Regularne spożywanie tego owocu łagodzi objawy niedokrwistości, zalecany jest osobom z anemią, a także kobietom mającym obfite miesiączki. Wiadomo też, iż wspomaga pracę żołądka, ze względu na zawarte w nim garbniki.
Idź do oryginalnego materiału