Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem. Poprawią humor w zimne dni

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bułeczki dyniowe z cynamonem. Źródło: WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska


Jedni powiedzą o nich cynamonki, inni skupią się na tym, iż są to po prostu drożdżowe bułeczki z dynią. Miękkie, pachnące korzennymi przyprawami i łatwe do zrobienia


Puree z dyni zawsze warto mieć pod ręką. Jest dodatkiem do wielu wypieków (sprawdź: przepis na puree z dyni i przepis na miękkie ciasteczka dyniowe). Doskonale nadaje się także do wypieków drożdżowych, nadając im nie tylko ładny kolor, ale i dodając ciastu wilgotności.


Jak zrobić dyniowe cynamonki?


Najprościej zrobić ciasto wykorzystując mikser wyposażony w hak do mieszania ciasta. Ale ciasto można także wyrobić manualnie. Ważne, aby je odpowiednio długo zagniatać i potem dać ciastu wyrosnąć. Tradycyjne cynamonki mają kształt ślimaczków, które łatwo zrobić, zwijając wypełnione cynamonową pastą ciasto w roladę, a następnie krojąc na porcje.


Jeśli chcesz nieco zmniejszyć kaloryczność bułeczek, zamiast cukru – zarówno do ciasta, jak i do nadzienia – możesz użyć ksylitolu. Nie też znaczenia, czy użyjesz mleka krowiego czy roślinnego.


Inne pomysły na dyniowe drożdżówki


Jeśli znudzą ci się cynamonowe ślimaczki, możesz zrobić nadzienie z domowej nutelli. Możesz też wykorzystać to samo ciasto, formując zwykłe bułki, albo drożdżówki z ulubionym nadzieniem – z serem, jabłkami albo z malinami. Sprawdzą się tu też domowe powidła ze śliwek węgierek. Drożdżowe wypieki najlepiej smakują tego samego dnia. Pasują do porannej kawy, alb szklanki mleka (także roślinnego).
Idź do oryginalnego materiału