Istnieje wiele odmian dyni. Poszczególne odmiany mają różne kulinarne zastosowanie: jedne będą idealne na zupę, inne sprawdzą się w przetworach. jeżeli zastanawiasz się, jaką dynię wybrać do przyrządzenia z niej puree, to kulinarni eksperci podpowiadają, iż najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido i dynia piżmowa. jeżeli nie możesz ich kupić, przepis też się uda, gdy wykorzystasz dynię zwyczajną.
Dynia hokkaido
Jedną z najpopularniejszych dyń jadalnych z jest dynia hokkaido. To japońska odmiana dyni o intensywnym pomarańczowym kolorze i złocistym miąższu. Ma słodki, lekko orzechowy posmak. Jest zwykle niewielka, ma dość cienką skórkę i dlatego łatwo ją przygotować. choćby nie trzeba jej obierać, warzywo wystarczy jedynie dobrze umyć. Można z niej przyrządzać zarówno potrawy na słodko, jak i wytrawne, można ją piec i gotować. Zrobimy z niej pyszne puree, zupę, zapiekankę, doskonale smakują przygotowane z niej ciasta i desery.
Dynia piżmowa
Dynie piżmową poznamy po charakterystycznym, zbliżonym do gruszki kształcie. Ma jasny kolor i mało pestek. W smaku jest słodka. Ma rozpoznawalny, maślany smak. Iealnie nada się do dań na słodko, choć można jej również używać do potraw słonych. Można przygotować z niej puree,zupę, gulasz albo zapiekankę. Można ją gotować oraz piec.
Dynia zwyczajna
Dynia zwyczajna jest zwykle sporych rozmiarów. Jej miąższ ma kolor pomarańczowy lub żółty. Idealnie nadaje się na przetwory, zupę i sosy. Z powodzeniem można z niej zrobić również sos do makaronu, albo placki z dyni. Nie polecana jest przyrządzania z niej dań na słodko, bo ze wszystkich odmian dyni ta jest najmniej słodka.
Wypróbuj przepis na leniwe kluski z puree z dyni