Dieta przerywanego postu (IF) i standardowa dieta zdrowego trybu życia (HL) skoncentrowana na zdrowej żywności oprócz utraty wagi, zmniejszenia insulinooporności spowolniia także proces starzenia się mózgu u starszych osób z nadwagą i insulinoopornością.
– Badanie dostarcza plan oceny wpływu interwencji dietetycznych na mózg i motywuje do dalszych badań nad przerywanym postem i dietami ciągłymi w celu optymalizacji zdrowia mózgu – napisali badacze kierowani przez dr. Dimitriosa Kapogiannisa, szefa sekcji neurologii w National Institute on Aging i adiunkta neurologii w The Johns Hopkins University School of Medicine.
Wyniki zostały opublikowane w „Cell Metabolism”.
Częstość występowania insulinooporności (zmniejszonej wrażliwości komórek na insulinę, która jest cechą charakterystyczną cukrzycy typu 2) wzrasta wraz z wiekiem i otyłością, zwiększając ryzyko przyspieszonego starzenia się mózgu, a także AD i powiązanych demencji (ADRD) u osób starszych z nadwagą. Badania wykazały, iż zdrowa dieta sprzyja ogólnemu zdrowiu, ale nie jest jasne, czy i w jakim stopniu poprawia zdrowie mózgu poza ogólną poprawą stanu zdrowia.
Naukowcy wykorzystali wiele pomiarów mózgu i funkcji poznawczych do oceny wpływu diety na zdrowie mózgu, w tym pęcherzyków zewnątrzkomórkowych pochodzących z obwodowych neuronów (NDEV) w celu zbadania neuronalnej sygnalizacji insuliny, rezonans magnetyczny w celu zbadania tempa starzenia się mózgu, spektroskopia rezonansu magnetycznego (MRS) do pomiaru poziomu glukozy w mózgu, metabolitów i neuroprzekaźników oraz NDEV i płyn mózgowo-rdzeniowy w celu uzyskania biomarkerów AD/ADRD.