Dorsz ma rywalkę. Ta ryba syci bardziej niż kurczak. Niskokaloryczna i bogata w białko

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Ryby są cennym źródłem składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. Łosoś i makrela to popularne, smaczne wybory, ale istnieje gatunek, który może zaskoczyć swoimi adekwatnościami. To doskonała alternatywa dla tych, którzy chcą wzbogacić dietę o wartościowe tłuszcze i białko.
Coraz więcej osób poszukuje zdrowych i smacznych alternatyw dla popularnych gatunków ryb dostępnych na rynku. Doskonałym wyborem jest brama. Mało kto ją kupuje, a szkoda, bo naprawdę zasługuje na uwagę. Występuje w wodach Atlantyku, Pacyfiku oraz Oceanu Indyjskiego. Żyje samotnie, podążając za ławicami ryb i kałamarnic. zwykle osiąga długość 70 cm i masę 6 kg.


REKLAMA


Zobacz wideo 60% Polaków uważa, iż ryba to nie mięso. Czy ma rację?


Czy ryba brama jest zdrowa? Rozglądaj się za nią w sklepie
Mięso bramy jest jędrne, miękkie i ma delikatny smak. Można ją zaliczyć do niskokalorycznych ryb, bo 100 g to ok. 92 kcal. Dla porównania w takiej samej ilości łososia jest 182 kcal. Ten gatunek to doskonałe źródło: białka, fosforu, magnezu, wapnia, witamin A, D i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.


Dzięki temu brama syci na długo. To dobry wybór dla osób na diecie odchudzającej. Nie wymaga skomplikowanej obróbki, więc poradzi sobie z nią choćby początkujący kucharz. Możesz ją przygotować podobnie jak dorsza czy mintaja. Zarówno smażona, jak i upieczona w piekarniku, grillowana lub przyrządzona na parze będzie smakować wyśmienicie.


Ryby (zdjęcie ilustracyjne)zkolra/iStock


Co daje jedzenie ryb? Nie ma lepszej opcji na obiad
Jedną z największych zalet bramy jest fakt, iż prawie nie ma ości. Te, które występują, są grube i łatwe do usunięcia. Ryba coraz częściej pojawia się w dyskontach, czasem w dobrych cenach, co czyni ją świetną alternatywą dla droższych gatunków, takich jak łosoś. Obecne w niej kwasy tłuszczowe omega-3 wspierają układ sercowo-naczyniowy, mózg i mają działanie przeciwzapalne. Jak można przeczytać na gov.pl, wpływają na prawidłową pracę układu krążenia, zapobiegają występowaniu nadciśnienia, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość "dobrego" cholesterolu (HDL), poprawiają odporność oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Aby zapewnić organizmowi ich odpowiednią ilość, należy spożywać 100 g ryb co najmniej 2-3 razy w tygodniu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału