Owoce tej rośliny od pokoleń znane są jako domowy sposób na poprawienie odporności. Jako źródło silnych antyoksydantów oraz prawdziwe bogactwo witaminy C sprawdzają się jako remedium na zwalczanie przeziębienia, a także wzmocnienie odporności. Koniecznie zaopatrz w nie swoją spiżarnię i sięgaj przez całą zimę — organizm z pewność będzie ci wdzięczny.
Sposoby na odporność — pij herbatę z rokitnikiem
Za domowe sposoby na odporność uznaje się takie klasyki jak rozgrzewająca herbata z cytryną czy sokiem malinowym. Wciąż za mało mówi się o superowocu, który dostarcza kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna i w dodatku pełen jest innych składników odżywczych. Zachwyca także smakiem oraz wszechstronnością zastosowania, dlatego rokitnik, bo to właśnie o nim mowa, w tym roku powinien być gwiazdą twojej domowej spiżarni.
Rokitnik zwyczajny, określany też jako rokitnik pospolity to wieloletni krzew liściasty, który imponuje swoimi jaskrawo pomarańczowymi owocami, gęsto pokrywającymi gałęzie. Mowa tutaj nie tylko o urokliwym wyglądzie, ale i skarbnicy zdrowia, jaką w sobie skrywają.
W owocach rokitnika znaleźć można między innymi, wspomnianą już wysoką zawartość witaminy C, a także witaminy A, E, K i witaminy z grupy B. Na tym jednak wciąż nie koniec. Rokitnik to także źródło licznych minerałów oraz cennych antyoksydantów pomagających w walce z wolnymi rodnikami. Obecność kwasów tłuszczowych omega-7 jeszcze bardziej wzmacnia wartość odżywczą tych pomarańczowych owoców.
Zobacz także: Pij jesienią, by wzmocnić odporność. Przeziębienia będą cię omijać z daleka
Na co pomaga rokitnik? adekwatności lecznicze i zastosowanie
Poprzez swój skład rokitnik jest nieocenionym wsparciem dla organizmu, zwłaszcza w okresie wzmożonych infekcji. Pozytywnie oddziałuje na układ immunologiczny, wzmacniając odporność i wspierając organizm w walce z chorobami. Ponadto owoce rokitnika bogate w przeciwutleniacze, działają przeciwzapalnie, stymulują pracę kolagenu i tym samym przyspieszają proces gojenia ran, a także regenerują skórę. Są też cennym wsparciem dla układu sercowo-naczyniowego.
Rokitnik na stałe powinien więc zagościć w każdym domu, zwłaszcza iż można go wykorzystywać na wiele sposobów. Owoce rokitnika, choćby podczas dłuższego przechowywania w stanie surowym, zamrożonym czy też suszonym nie tracą zbyt wiele swoich wartości odżywczych. Po poddaniu obróbce również pozostają pełne cennych adekwatności. To wartościowy składnik, który powinien odgrywać kluczową rolę w budowaniu odporności.
Może cię zainteresować: Jesienią jedz kanapki z tym dodatkiem. Zapomnisz o przeziębieniu
Sok z rokitnika — najlepsze wsparcie w okresie jesienno-zimowym
Najczęściej można więc usłyszeć o oleju z rokitnika, ale przede wszystkim o soku, który jak nic innego pomaga zadbać o odporność i dobrą kondycję organizmu. Sok z rokitnika ma intensywny smak i kolor, a przy tym wyjątkowe wartości, cenne w okresie wzmożonych zachorowań.
Jako bogactwo witaminy C i innych adekwatności jest świetnym środkiem wspierającym układ odpornościowy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Co ciekawe, sok z rokitnika działa nie tylko na odporność, ale również na układ trawienny, zapalenie stawów czy inne stany zapalne w organizmie.
Sok z rokitnika najlepiej spożywać codziennie — samodzielnie lub jako dodatek do herbaty czy innych napojów. Warto zacząć od małych dawek, by móc je systematycznie zwiększać i sprawdzić, jak reaguje na niego organizm. Dobrym rozwiązaniem może być także napar z rokitnika bądź dodawanie jego owoców do soków czy herbat, zarówno świeżych, jak i suszonych.
Zobacz też:
Kupujesz przyprawy tej firmy? Lepiej gwałtownie je wyrzuć, GIS ostrzega przed zatruciem
Tak sprawdzisz, czy miód jest naturalny. Więcej nie dasz się nabrać
Zapomnij o szorowaniu piekarnika. Tak usuniesz brud bez wysiłku








