Dodaj te 2 składniki do pierogów z kapustą i grzybami! Odmienią smak farszu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pierogi Źródło: Pexels / Karolina Grabowska


Pierogi z kapustą i grzybami to popularne danie obiadowe i tradycyjna potrawa wigilijna. jeżeli chcesz poeksperymentować z przepisem na farsz, mamy wypróbowany przepis. Sekret tkwi w dwóch dodatkach. Takie pierogi zachwycą choćby największych smakoszy.


Sekret pierogów tkwi nie tylko delikatnym cieście, ale również w pysznym farszu. Żeby farsz był bardziej aromatyczny i interesujący w smaku, wystarczy dodać ugotowane na twardo jajka i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki po dodaniu należy zmielić.


Przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Potrzebne składniki:


pół główki kapusty białej


8 grzybów suszonych


3 łyżki posiekanych orzechów włoskich


2 jajka ugotowane na twardo


sól, pieprz.


Sposób przygotowania:


Poszatkuj kapustę, dodaj soli, a następnie odstaw i odsączcie z nadmiaru wody;


Namoczone wcześniej grzyby pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka razem z poszatkowaną kapustą;


Całość gotuj kilka minut na wolnym ogniu;


Gdy kapusta i grzyby ostygną – dopraw je pieprzem i solą,


Dodaj pokrojone jajka i posiekane orzechy;


Następnie należy zmielić farsz maszynką do mięsa;


Takim farszem nadziej ciasto na pierogi.


Jak zamrozić pierogi?


Jeśli nie chcesz przyrządzać pierogów na ostatnią chwilę przed Wigilią, możesz je przygotować wcześniej i zamrozić. Wystarczy:


Ugotować pierogi;


Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na talerz;


Najlepiej polać je niewielką ilością oliwy lub oleju rzepakowego i pozostawić do ostudzenia;


Przygotować woreczki do mrożenia;


Należy rozłożyć je w woreczkach na płasko, dzięki temu nie będą się sklejać;


Włożyć do zamrażarki.


Zamrożone pierogi można przechowywać do 1 miesiąca.
Idź do oryginalnego materiału