Sekret pierogów tkwi nie tylko delikatnym cieście, ale również w pysznym farszu. Żeby farsz był bardziej aromatyczny i interesujący w smaku, wystarczy dodać ugotowane na twardo jajka i posiekane orzechy włoskie. Wszystkie składniki po dodaniu należy zmielić.
Przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Potrzebne składniki:
pół główki kapusty białej
8 grzybów suszonych
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Poszatkuj kapustę, dodaj soli, a następnie odstaw i odsączcie z nadmiaru wody;
Namoczone wcześniej grzyby pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka razem z poszatkowaną kapustą;
Całość gotuj kilka minut na wolnym ogniu;
Gdy kapusta i grzyby ostygną – dopraw je pieprzem i solą,
Dodaj pokrojone jajka i posiekane orzechy;
Następnie należy zmielić farsz maszynką do mięsa;
Takim farszem nadziej ciasto na pierogi.
Jak zamrozić pierogi?
Jeśli nie chcesz przyrządzać pierogów na ostatnią chwilę przed Wigilią, możesz je przygotować wcześniej i zamrozić. Wystarczy:
Ugotować pierogi;
Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na talerz;
Najlepiej polać je niewielką ilością oliwy lub oleju rzepakowego i pozostawić do ostudzenia;
Przygotować woreczki do mrożenia;
Należy rozłożyć je w woreczkach na płasko, dzięki temu nie będą się sklejać;
Włożyć do zamrażarki.
Zamrożone pierogi można przechowywać do 1 miesiąca.