Sezon na czereśnie jest stosunkowo krótki. Trwa zwykle od połowy czerwca do końca lipca, czasami do pierwszej połowy sierpnia. Powinieneś więc korzystać z niego, póki trwa.
Zajadaj się plonami czereśni, póki możesz i najlepiej zrób także trochę przetworów na przyszłość, aby móc przez cały rok korzystać z dobrodziejstwa tych pysznych owoców, bo poza sezonem w sklepach ich nie spotkasz. To niesamowite, iż większość ludzi choćby nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie czereśnie są zdrowe.
Może cię zainteresować: Samochód nagrzany jak piekarnik? Tak gwałtownie go wychłodzisz, nim klima zacznie działać
Jakie są adekwatności czereśni? To skarbnica witamin, a na diecie możesz je jeść bez obaw
Po czereśnie możesz bez obaw sięgać na diecie, ponieważ są niskokaloryczne. 100 gramów tych owoców zawiera jedynie około 63 kcal, co oznacza, iż jeden może mieć około 3-4 kcal.
To tyle, co nic, a są bogatym źródłem wielu witamin, m.in. witaminy C, wspierającej układ odpornościowy. Czereśnie zawierają także witaminy: A, E, K, B6, stanowią źródło jodu (niezbędny dla dobrej pracy tarczycy), kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu czy fosforu.
Znajdują się w nich także silne przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie czy błonnik, wspomagający układ pokarmowy oraz przeciwdziałający zaparciom. Mają więc całą masę zalet, a to i tak nie wszystko.
Czytaj również: Dodaj odrobinę do wody i pij przed śniadaniem. Zapobiegniesz odwodnieniu
Dlaczego warto jeść czereśnie? Oczy ci za nie podziękują i zachowasz młodość na dłużej
Czereśnie dobrze wpływają także na wzrok dzięki witaminie A, która wzmacnia naczynia krwionośne oczu i stymuluje wytwarzanie rodopsyny, tym samym poprawiając widzenie po zmroku. Znajdziesz w nich także antocyjany.
Natomiast właściwości czereśni opóźniające starzenie wynikają głównie z tego, że
mają one wysoką zawartość antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki, które prowadzą do uszkodzenia komórek i przyspieszają starzenie się organizmu (w tym także skóry). Owoce te pomagają więc zachować młodszy wygląd i chronią przed wieloma chorobami związanymi z wiekiem, minimalizując ryzyko ich wystąpienia.
Jak rozpoznać świeże czereśnie? Kupuj wyłącznie takie owoce w sklepie
Kupować warto z rozsądkiem tak, aby owoce posłużyły na dłużej. No chyba iż zamierzasz od razu wykorzystać czereśnie do kompotu czy ciasta, wówczas nie muszą być idealnie świeże, (choć oczywiście nie mogą być także zepsute).
Skórka czereśni powinna być jędrna i błyszcząca. Nie mogą mieć odkształceń i nie powinny latać wokół nich owady, ponieważ te wyczuwają przeleżałe zbyt dłuzo w skrzynce owoce
Zobacz też:
Tu warto się wybrać na grzyby na Warmii. Zatrzęsienie kurek
Tak wyczyścisz strój kąpielowy z piasku. Zapomnij o uciążliwym trzepaniu i nieestetycznym wyglądzie
Cebula ciemnieje w kontakcie z niejadalnymi grzybami? Tak rozpoznasz trujące okazy