Jak wiadomo, mleko i jego przetwory stanowią cenne dla organizmu źródło białka. Dietetycy wskazują, jakie są korzyści z odstawienia nabiału, w jakim przypadku warto z nich zrezygnować i czym można je zastąpić.
Wykluczenie czynnika alergizującego
Jak dowodzą badania, przybywa osób uczulonych na mleko i produkty mleczne. jeżeli po ich spożyciu występują objawy alergii: biegunki, wzdęcia lub wysypki skórne, warto na jakiś czas wykluczyć je ze swojego jadłospisu – uważają dietetycy.
„Nabiał ma naturalnie występujący cukier zwany laktozą, który potrzebuje specyficznego enzymu zwanego laktazą, aby go rozłożyć. Osoby z nietolerancją laktozy nie wytwarzają go wystarczająco dużo, aby rozłożyć laktozę i strawić ją, co powoduje wzdęcia, nudności i niestrawność” – uważa dietetyk Alex Parren, cytowany w Poradniku Zdrowie. Utrata wagi
Jak twierdzą dietetycy, odstawienie nabiału powoduje utratę wagi. Nabiał jest wysokokaloryczny ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, dużą część stanowi tłuszcz nasycony, którego nadmierne spożywanie może powodować wzrost cholesterolu, co z kolei zwiększa ryzyko udaru lub zawału serca. Jedną z korzyści płynących z odstawienia nabiału jest usunięcie z diety nadmiaru cukru i soli. Pomaga to zmniejszyć ilość spożywanych kalorii i sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi.
Zmniejszenie stanów zapalnych
Co do tego czy produkty mleczne mogą powodować stan zapalny, zdania są podzielone. Część ekspertów uważa, iż spożywanie mleka i produktów mlecznych zwiększa podatność organizmu na infekcje i bakterie, a tym samym podnosi ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Są jednak też badania, które wykazują, że, nabiał nie powoduje stanu zapalnego.
Poprawa stanu skóry
Ograniczenie lub eliminacja nabiału z diety zalecana jest osobom zmagającym się z trądzikiem.
Mleko krowie i produkty mleczne zawierają kazeinę i serwatkę. Zdaniem ekspertów białka te wpływają na wzrost poziomu hormonu uInsulin-like Growth Factor-1 (IGF-1), który został powiązany z dodatkową produkcją sebum, czyli mieszaniną substancji lipidowych produkowanych przez gruczoły łojowe – wskazuje dietetyk Alex Parren.Więcej energii
Odstawienie produktów mlecznych doda ci energii. Eksperci tłumaczą, iż mleko i produkty mleczne zawierają aminokwas tryptofan, który może niekorzystnie wpływać na samopoczucie.