Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?

pacjenci.pl 22 godzin temu
Zdjęcie: Prozdrowotne właściwości jaj


Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, iż u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, iż możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, iż cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych adekwatności jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.
Idź do oryginalnego materiału