Hummus jakiś czas temu stał się niezwykle popularny. W każdej modnej knajpce znajdziemy przekąskę z hummusem. Najczęściej są to kanapki, ale miłośnicy hummusu potrafią maczać w nim frytki, jeść z kurczakiem i podawać w formie dipu do pokrojonych warzyw. Hummus większości z nas kojarzy się z elementem zdrowej, wegetariańskiej diety. Pewnym trendem, który dziś jest, a jutro go nie będzie. Orientalna nazwa jednych zachęca, drugich odpycha. Czym adekwatnie jest hummus?
Hummus – co to takiego?
Hummus jest rodzajem gęstej pasty, przygotowanej ze zmiażdżonej ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku oraz pasty sezamowej. Te elementy stanowią bazę, ponieważ tradycyjny hummus można spotkać także w różnych, innych wariantach. Hummus jest potrawą z kuchni bliskowschodniej i właśnie dlatego kojarzy nam się z przekąską orientalną. O smaku trudno dyskutować – jednym przypadnie do gustu (przede wszystkim osobom, które lubią i chętnie sięgają po cieciorkę), drudzy gwałtownie zrezygnują z konsumpcji. Są też tacy, którzy nigdy do tej pory nie sięgnęli po hummus, ponieważ nie wiedzą, co to adekwatnie jest, z czym się podaje i czy w ogóle warto włączyć ten produkt do diety. Jednak odpowiedź jest prosta – warto, ponieważ hummus ma wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie.
Hummus – adekwatności prozdrowotne
Hummus sprzyja odchudzaniu. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, hummus jest idealnym elementem diety odchudzającej. Pokarmy bogate w roślinne włókna, których nasz organizm nie potrafi strawić, działają jak miotełka – wymiatają zalegające w jelitach resztki pokarmu, przyspieszają metabolizm i ułatwiają wypróżnianie. Dodatkowo dają też uczucie sytości.
Hummus pomaga kontrolować poziom cukru. Przekąska ta jest bogata w białko i węglowodany złożone. Oznacza to, iż na dłużej daje uczucie sytości i nie powoduje skoku cukru we krwi.
Hummus zapobiega anemii. Główny składnik hummusu, ciecierzyca, jest doskonałym źródłem żelaza w diecie, a także zawiera umiarkowane ilości witaminy C, która pomaga organizmowi wchłonąć żelazo.
Hummus wpływa na układ krwionośny. Witamina K jest niezbędna, ponieważ dzięki niej zachodzi proces krzepnięcia krwi. Przy niedoborze witaminy K mogą wystąpić obfite miesiączki, predyspozycje do krwawień bez powodu, trudności w gojeniu się ran. Hummus jest świetnym źródłem witaminy K.
Hummus pomaga obniżyć cholesterol. Rośliny strączkowe pomagają stabilizować poziom złego cholesterolu we krwi, a ponieważ hummus składa się głównie z ciecierzycy, jest idealną przekąską dla osób zmagających się z tym schorzeniem.
Hummus jest źródłem zdrowych tłuszczów. W składzie hummusu znajdziemy pastę sezamową, która jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli zdrowych tłuszczów, których nie powinno zabraknąć w diecie. Chociaż osoby otyłe i będące na diecie odchudzającej powinny uważać na tłuszcze, nie mogą całkowicie ich wyeliminować, ponieważ są niezbędne m.in. do rozpuszczania niektórych witamin (A, D, E, K).
Hummus – zastosowanie
Jak jeść hummus? To niezwykle proste. Szczególnie, iż dziś możemy go dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a także w większości supermarketów. Idealnie pasuje jako dip do świeżych warzyw, a także pasta do chleba. Miłośnicy dodają go do naleśników lub stosują jako dressing do sałatek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa z grilla oraz zastąpi tradycyjny majonez na kanapce.