Dietetyk Susie Burrell podzieliła się tym, co pakuje przez tydzień do swojego pudełka na lunch. Duże zainteresowanie wzbudził jej post z poniedziałku. Pokazała wtedy pudełko na lunch wypełnione ogórkiem, pokrojoną marchewką, pomidorkami koktajlowymi, jagodami w jogurcie, migdałami, suszoną morelą, serem, krakersami i wrapem. Wrap został z papryki, awokado, sałaty i szynki.
„Planowanie jest kluczem do sukcesu dietetycznego” – napisała na Instagramie australijska fanka zdrowego żywienia. W komentarzach inni użytkownicy mediów społecznościowych pochwalili tę sugestię i nazwali ją „najlepszym” pomysłem na lunchbox.
Zdrowy pomysł na lunchbox
Propozycja Susie jest szybka i łatwa do przygotowania dla tych, którzy nie mają czasu. Dostarcza białko i zdrowe tłuszcze, ale przede wszystkim dużo warzyw. Dietetyczka nie raz zastanawia się, jak „przemycić” ich więcej do menu.
„Ze wszystkich rad, którymi dzielę się z klientami, jedzenie większej ilości warzyw jest niezmiennie najczęstszą informacją zwrotną, jakiej udzielam na co dzień” – wyjawiła Burrell.
Według niej kluczem jest przygotowanie warzyw tak, by były po prostu smaczne. Wykorzystuje w tym celu dużo przypraw i sosów własnej roboty. Często dzieli się swoimi przepisami, np. na ratatouille czy ciasteczka żurawinowo-migdałowe. Poleca także, co kupiować w supermarketach, wstawiając cotygodniowe zdjęcie swojego wózka z zakupami.
Według brytyjskiej publicznej służby zdrowia (NHS) zalecane dzienne spożycie kalorii dla mężczyzn wynosi 2500 dziennie i 2000 dla kobiet.