Stosowana przez krótki czas dieta składająca się wyłącznie z soków owocowych może negatywnie wpływać na mikrobiotę jamy ustnej i zwiększać liczbę bakterii jelitowych, które wywołują problemy trawienne, stany zapalne, a także pogarszają funkcje poznawcze. Wyniki badania dotyczącego tej tematyki zostały opublikowane pod koniec stycznia w czasopiśmie „Nutrients”.
Jak podali autorzy badania, zmiany związane ze stosowaniem tego rodzaju diety mogą wynikać z obniżonej zawartości błonnika oraz wyższej zawartości cukrów i węglowodanów w sokach. – Uzyskane przez nas wyniki sugerują, iż krótkotrwałe spożycie soków może negatywnie wpływać na mikrobiotę jamy ustnej – napisali naukowcy z zespołu pod kierownictwem dr Marii Luisy Savo Sardaro z Northwestern University (USA).
W badaniu prowadzonym między majem 2018 r. a kwietniem 2019 r. uczestniczyło 14 dorosłych osób z kampusów Northwestern University w Evanston i Chicago. Zostały one losowo przydzielone do stosowania przez 3 dni jednej z trzech diet: postu sokowego (800–900 kcal soku tłoczonego na zimno), soku plus standardowej diety lub diety roślinnej opartej na pełnowartościowej żywności (800–900 kcal).
Przed rozpoczęciem stosowania przypisanych diet uczestnicy przeszli trzydniową dietę eliminacyjną. Składała się ona z organicznych owoców, warzyw, zbóż bezglutenowych, jaj oraz wody. Uczestnicy nie spożywali w tym czasie alkoholu, kofeiny, cukru, przetworzonej żywności, nabiału, czerwonego mięsa i glutenu. Próbki kału, śliny i komórek błony śluzowej policzków pobierano cztery razy: na początku badania, po diecie eliminacyjnej, po stosowaniu przypisanej w badaniu diety oraz dwa tygodnie po jej zakończeniu. Naukowcy przeanalizowali skład mikrobioty, stosując sekwencjonowanie amplikonu genu 16s rRNA.
Zmiany w mikrobiomie jamy ustnej po 3 dniach stosowania diety ograniczonej do soków
Mikrobiom śliny uległ znaczącej zmianie w odpowiedzi na dietę eliminacyjną (nieważony wskaźnik UniFrac: F = 1,72; R = 0,06; p < 0,005; ważony wskaźnik UniFrac: F = 7,62; R = 0,23; p = 0,0025), ze znaczącym spadkiem bakterii gromady Firmicutes (p = 0,004) i wzrostem gromady Proteobacteria (p = 0,005). Autorzy nie zaobserwowali żadnych znaczących zmian ogólnych w składzie mikrobioty jelitowej ani w przypadku diety eliminacyjnej, ani diety ograniczonej do soków. Mimo to wykazano większą liczebność bakterii związanych z przepuszczalnością jelit, występowaniem stanu zapalnego oraz pogorszenia funkcji poznawczych.
Jednak, jak przyznali autorzy, badanie miało pewne ograniczenia, a najważniejszymi z nich były mała liczebność próby oraz krótki okres trwania diety, która była przedmiotem badania.
– Nasze badanie może być wskazaniem do redefinicji zaleceń żywieniowych, ulepszenia produkcji żywności oraz priorytetowego traktowania produktów o wyższej zawartości błonnika – włączania błonnika do przetworzonej żywności oraz obniżania zawartości cukru – podsumowali autorzy artykułu pt. „Effects of Vegetable and Fruit Juicing on Gut and Oral Microbiome Composition”.
Obok prawidłowej higieny, pozytywny wpływ na stan zdrowia jamy ustnej pacjentów z nadwagą i otyłością mogą mieć także zmiany w odżywianiu. Ważne są m.in. regularność posiłków oraz zachowywanie między nimi odpowiednich przerw. Mówi dypl. hig. stom. Magdalena Suszyńska – prelegentka oraz uczestniczka licznych konferencji, szkoleń i sympozjów stomatologicznych, prowadząca wykłady i szkolenia praktyczne dla higienistek, współzałożycielka Łódzkiego Stowarzyszenia Higienistek Stomatologicznych, w latach 2019-2023 członkini zarządu Sekcji Profilaktyki i Promocji Zdrowia PTS-u, egzaminatorka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej dla zawodów asystentki i higienistki stomatologicznej.
Źródła: https://www.drbicuspid.com/
https://www.mdpi.com/