Dieta dobra dla zdrowia i planety - jak ją ugryźć?

radio.opole.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Zdjęcie ilustracyjne [fot. Envato Elements]


Każdego dnia stajemy przed dylematem… co by tu zjeść. Ma być smacznie, możliwie zdrowo i szybko, bo przecież kto z nas ma dziś czas na długie gotowanie? W codziennym zabieganiu łatwo zapomnieć o tym, iż wybory żywieniowe wpływają bezpośrednio nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także na środowisko naturalne. Jaki jest więc przepis na odpowiedzialne i apetyczne dania spod znaku tzw. diety planetarnej?

Pokaż mi swój talerz, a powiem ci...Długi dzień w pracy, późne popołudnie, dopada nas głód. Wyobraźmy sobie, iż na stole przed nami stoją dwa talerze. Na pierwszym z nich wylądował duży, dobrze wysmażony panierowany kotlet z frytkami i skromną porcją surówek. Na drugim talerzu pokrojonemu w kostkę tofu w sosie towarzyszy kasza, hummus, kilka kiszonek i gotowane sezonowe warzywa. Na pewno obydwoma daniami się najemy, ale jaki będzie ich wpływ na nasze zdrowie i otaczające nas środowisko?Stajemy więc przed wyborem zaspokojenia głodu dzięki dużej ilości tłuszczów nasyconych lub białka pochodzenia roślinnego, błonnika i witamin. Dla środowiska to różnica między mięsem, którego produkcja zużywa blisko 80% światowych zasobów przestrzennych przeznaczonych do wytwarzania żywności, a dietą planetarną złożoną głównie z produktów pochodzenia roślinnego, wymagającą kilkukrotnie mniej zasobów ziemi…
Idź do oryginalnego materiału