Spożywanie większej ilości owoców i warzyw bogatych w określone mikroskładniki może poprawiać zdrowie dziąseł, co potwierdzają lepsze wyniki wskaźników periodontologicznych: głębokości kieszonek przyzębnych (PD) oraz poziomu utraty przyczepu łącznotkankowego (CAL). Badanie dotyczące tego zagadnienia zostało opublikowane 12 listopada w czasopiśmie „BMC Oral Health”.
Z kolei – jak napisali autorzy – spożycie sodu oraz witaminy K może wiązać się ze zwiększonym odkładaniem płytki i kamienia nazębnego.
– Nasze badanie podkreśla złożony związek pomiędzy spożyciem mikroskładników a zdrowiem przyzębia – stwierdzili badacze z zespołu kierowanego przez dr Raziyehsadat Rezvaninejad z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu Medycznego w Kermanie (Iran).
Wcześniej prowadzone badania sugerowały, iż dieta może wpływać na rozwój chorób przyzębia, jednak dowody łączące konkretne mikroskładniki ze zdrowiem dziąseł są wciąż ograniczone. Mikroskładniki mogą wspierać zdrowie przyzębia poprzez zmniejszanie stanu zapalnego, działanie antyoksydacyjne oraz wspomaganie odporności. Naukowcy zbadali, jak spożycie mikroskładników obecnych w warzywach i owocach wiąże się z chorobami przyzębia u dorosłych.
Badanie przekrojowe z udziałem ponad 3000 dorosłych pacjentów
W badaniu przekrojowym wzięło udział 3013 dorosłych (w wieku 35–70 lat) z Oddziału Zdrowia Jamy Ustnej w ramach Rafsanjan Cohort Study w Iranie. U każdego uczestnika oceniono wskaźniki zdrowia przyzębia: BOP, CAL, PD i CI, a także zebrano dane socjodemograficzne, dotyczące stylu życia i stanu zdrowia. CAL rejestrowano na sześciu powierzchniach każdego zęba, a obecność kamienia nazębnego oceniano na czterech zębach. Ponadto u uczestników przeprowadzono wywiad oraz poproszono ich o wypełnienie kwestionariusza częstości spożycia pokarmów, opisującego dietę z ostatniego roku.
Głębokość kieszonek przyzębnych była związana ze spożyciem mikroskładników pochodzących z owoców i warzyw – alfa-karotenu i beta-kryptoksantyny. Uczestnicy, którzy spożywali większe ilości tych składników (powyżej średniej), mieli niższe wartości PD (p < 0,05). Spożycie witaminy A również było istotnie związane z niższymi wartościami CAL (p < 0,05), natomiast odkładanie kamienia nazębnego wiązało się ze spożyciem witaminy K i sodu.
W analizie nieskorygowanej wyższe spożycie alfa-karotenu (iloraz szans [OR] = 0,76; 95% przedział ufności [CI]: 0,63–0,93) oraz beta-kryptoksantyny (OR = 0,82; 95% CI: 0,67–0,99) wykazywało działanie ochronne wobec występowania pogłębionych kieszonek. Zależności te pozostały istotne statystycznie także po uwzględnieniu czynników zakłócających – alfa-karoten (OR = 0,77; 95% CI: 0,63–0,94) oraz beta-kryptoksantyna (OR = 0,80; 95% CI: 0,65–0,99) przez cały czas wykazywały efekt ochronny.
Naukowcy wskazali też na ograniczenia prowadzonego badania. Dane dotyczące diety opierały się na deklaracjach uczestników, co mogło być obarczone błędami wynikającymi z luk w pamięci bądź sposobu opisywania spożycia.
– Wyniki te podkreślają potencjalną rolę diety we wzmacnianiu zdrowia jamy ustnej i zapobieganiu chorobom przyzębia – podsumowali autorzy badania „Association between micronutrient intake and periodontal health: a cross-sectional analysis of the Rafsanjan cohort study”.
Zaawansowane zapalenie przyzębia to nie tylko ryzyko utraty zębów, ale także konsekwencji systemowych. – Może ono mieć związek np. z chorobami sercowo-naczyniowymi i z cukrzycą. Tych zależności jest bardzo dużo – mówi prof. dr hab. n. med. Bartłomiej Górski, specjalista periodontologii, adiunkt w Zakładzie Chorób Błony Śluzowej i Przyzębia WUM, kierownik kształcenia specjalizacyjnego z periodontologii, autor i współautor ponad 90 publikacji naukowych, członek m.in. European Federation of Periodontology oraz Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego.
Źródła: https://www.drbicuspid.com/
https://bmcoralhealth.biomedcentral.com/








