Stres zabija i to dosłownie. Ten silny i przewlekły obciąża nasz mózg i serce, przyczyniając się do wystąpienia chorób układu nerwowego, ale też sercowo-naczyniowych. Człowiek zestresowany szybciej łapie infekcje, cierpi na dolegliwości żołądkowe i choroby autoimmunologiczne. Życie w przewlekłym stresie może również prowadzić do zmian hormonalnych, które z kolei mogą wpłynąć na wystąpienie nowotworów. Wciąż słyszymy, aby szukać sposobów na rozładowanie stresu. W związku z tym pojawia się pytanie, czy istnieje dieta antystresowa?
Czy istnieje dieta antystresowa?
Pomocna w redukcji napięcia nerwowego może być dieta psychobiotyczna, której podstawą jest spożywanie produktów z dużą ilością błonnika pokarmowego (owoców i warzyw), kiszonek, produktów pełnoziarnistych, sfermentowanych napojów mlecznych i nasion roślin strączkowych. W tym sposobie żywienia bardzo ważne jest maksymalne ograniczenie produktów przetworzonych, zwłaszcza tych zawierających duże ilości cukru.
Dzięki stosowaniu diety psychobiotycznej poprawia się mikroflora jelit, a jak od pewnego czasu wiadomo, związki pomiędzy mózgiem a układem pokarmowym są dużo silniejsze niż kiedyś sądzono. Istnieją dowody naukowe na to, iż dieta psychobiotyczna jest skuteczna. Eksperci z APC Microbiome Ireland przekonują, iż spożywanie dużej ilości kiszonek i produktów z błonnikiem przez co najmniej cztery tygodnie ma znaczący wpływ na zmniejszenie stresu i poprawę jakości snu.
Co powinny zawierać antystresowe produkty?
W obniżeniu poziomu stresu może pomóc spożywanie produktów, które obniżają poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu oraz wspierają pracę naszego układu nerwowego. Jak znaleźć takie produkty? Powinny zawierać następujące składniki odżywcze:
witaminy z grupy B (jej brak skutkuje zmęczeniem, drażliwością, problemami z koncentracją),
antyoksydanty (obniżają stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkodzenia komórek, a w konsekwencji do poważnych chorób, w tym nowotworów)
kwasy omega-3 (wspierają produkcję serotoniny, poprawiają pracę układu nerwowego),
kwas foliowy (wspomaga pracę układu nerwowego, niweluje problemy z zasypianiem),
potas (niedobór tego pierwiastka przyczynia się do większego wydzielania hormonu stresu),
magnez (jego prawidłowy poziom powoduje syntezę serotoniny, która odpowiada za dobry nastrój),
aminokwasy (biorą udział w wytwarzaniu neuroprzekaźników).
Jakie produkty zadziałają antystresowo?
Podstawą ograniczenia stresu w naszym życiu jest znalezienie tzw. work-life balance, za pomocą którego znajdziemy odpowiednio dużo czasu w rodzinę, pracę i czas wolny. Do tego niezbędna jest też aktywność fizyczna oraz adekwatna dieta.
Na liście produktów, które redukują stres, znajdują się:
orzechy,
kiszonki,
kefir,
drożdże,
pestki dyni i słonecznika,
jaja,
produkty pełnoziarniste (pieczywo z mąki razowej),
tłuste ryby (makrela, szprot, łosoś, tuńczyk),
owoce (kiwi, awokado, wiśnie, ale też cytrusy: mandarynki, pomarańcze oraz owoce jagodowe: maliny, jagody, jeżyny),
gorzka czekolada,
rośliny strączkowe,
zielone warzywa (szpinak, jarmuż, brokuły).
Warto pamiętać, iż wprowadzenie jednego produktu do menu nie spowoduje nagłej zmiany. Warto zadbać, aby dieta była dobrze zbilansowana i bogato odżywcza. Nie zapominajmy o adekwatnej ilości snu – jego brak zwiększa poziom stresu.