Deska do krojenia: jak wybrać tę odpowiednią

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Deska do krojenia


Jednym z przyborów kuchennych, któremu nie poświęca się wiele uwagi, ale który odgrywa centralną rolę w kuchni, jest deska do krojenia. Jest to pierwszy element, na którym zaczyna się przygotowywanie jakiegokolwiek posiłku, ponieważ warzywa, mięso, wędliny lub inne produkty spożywcze należy pokroić.

W rzeczywistości, jeżeli zostanie wybrany odpowiedni model, może pełnić funkcję dekoracyjną, a choćby służyć do prezentacji niektórych potraw na stole. Która deska do krojenia jest najbardziej odpowiednia do Twojej kuchni? Poniżej podajemy kilka zaleceń i wyszczególniamy, które z nich są najlepsze dla wszystkich zastosowania. Czytaj dalej!

Jakie cechy powinna mieć dobra deska do krojenia?

Istnieje wiele opcji przy wyborze deski do krojenia. Modele różnią się w zależności od materiałów, rozmiarów i funkcji. Aby wybrać ten najbardziej odpowiedni, należy wziąć pod uwagę pewne aspekty, takie jak cel użytkowania, sposób dezynfekcji i budżet.

Deska do krojenia mięsa, to nie to samo, co deska do powieszenia w celach dekoracyjnych lub do serwowania jedzenia na stole. Jednak niezależnie od tego, jaką deskę do krojenia wybierzesz, powinna ona posiadać pewne podstawowe cechy gwarantujące jakość i higienę.

  • Twardość. Upewnij się, iż deska nie jest zbyt miękka ani zbyt twarda. Chodzi o to, aby miał dobry kontakt z nożem i nie uszkadzał jego krawędzi.
  • Stabilność. Nie zaleca się, aby była zbyt śliska. Deska do krojenia powinna zapewniać stabilność. Wszystkie te aspekty gwarantują komfort użytkowania i trwałość noża.
  • Rozmiar. Idealna deska powinna mieć duże wymiary, aby oddzielić odpady od produktu adekwatnego. Zależy to również od rozmiaru blatu kuchennego, jakim dysponujemy.
  • Materiały. Istnieje wiele dostępnych materiałów, takich jak plastik, marmur lub różne rodzaje drewna. Wybór powinien być uzależniony od funkcji, którą deska do krojenia będzie spełniać.

Przeczytaj również: Blat kuchenny: naturalne środki czyszczące

Deska do krojenia – którą wybrać?

Aby wybrać odpowiednią deskę, musisz poznać wszystkie dostępne opcje. Niektóre lepiej nadają się do określonych krojów, inne do dekoracji, a jeszcze inne do serwowania. Dlatego wybór zależy od pożądanej funkcjonalności i dostępnych sposobów sanityzacji.

Deska do krojenia – drewno

Jedną z najczęściej stosowanych opcji są deski drewniane, ze względu na estetyczny, stabilny i trwały charakter. Dostępne są deski wykonane z różnych gatunków drewna, takich jak dąb, buk, klon, wiśnia, oliwka czy bambus. Ogólnie rzecz biorąc, są one mocniejsze i wygodniejsze niż te wykonane z tworzywa sztucznego lub innych materiałów.

Ponadto sprawdzają się do krojenia bez wpływu na ostrość noża czy do estetycznego prezentowania potraw. Jednak higiena jest podstawowym aspektem dbania o ten niezbędny kuchenny przybór i zachowania zdrowia.

Wiele badań naukowych, takich jak to opublikowane przez Journal of Food Protection, sugeruje, iż ta powierzchnia może wchłaniać wilgoć, a choćby niektóre zanieczyszczające bakterie.

Ważne jest, aby myć i dezynfekować tuż po zakończeniu użytkowania, aby bakterie nie gromadziły się w porach, zwłaszcza gdy deska do krojenia używana była do przygotowania surowego mięsa.

Regularne mycie można wykonywać ciepłą wodą z detergentem. Zaleca się również cotygodniową dezynfekcję białym octem lub sodą oczyszczoną. Nie należy jej jednak myć w zmywarce, ponieważ może to spowodować uszkodzenie lub odkształcenie.

Drewno bukowe jest najbardziej powszechne i ekonomiczne. Tymczasem drewno oliwne charakteryzuje się wyższą jakością i kosztuje więcej. Deski bambusowe gwarantują z kolei dobrą odporność i są bardziej przyjazne dla środowiska.

Plastikowe deski do krojenia

Innym powszechnym materiałem używanym do produkcji desek do krojenia jest plastik, zwłaszcza polipropylen. Oferują dobrą odporność, wygodę i różne opcje kolorystyczne. Ponadto nie wpływa na ostrość noży. Chociaż są tańsze niż drewniane, to są mniej trwałe i szybciej się zużywają.

Uważa się, iż gromadzą mniej bakterii niż drewniane. Jednak uderzenie noża tworzy dziury, w które te mikroorganizmy mogą się dostać.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym Journal of Food Protection porównano te dwa materiały poprzez zaszczepienie ich bakteriami. Badanie wykazało, iż w wilgotnych warunkach i po 12 godzinach w temperaturze pokojowej bakterie mogą utrzymać się dłużej niż na deskach drewnianych.

Dlatego również w tym przypadku niezbędna jest odpowiednia higiena i dezynfekcja. Deskę wykonaną z plastiku można myć w zmywarce, chociaż nie jest to najbardziej zalecane działanie. Wreszcie, ważne jest, aby wymienić ją, gdy zużycie jest widoczne.

Inne materiały

Poza drewnem i tworzywem sztucznym dostępne są również deski wykonane z innych materiałów. Chociaż nie mają takiej samej funkcjonalności, mają walory estetyczne.

  • Marmur. Są bardzo przyjemne dla oka, ale ponieważ są twardsze niż poprzednie, niszczą ostrze noża.
  • Kamień. Możliwość łączenia z innymi elementami zastawy stołowej. Stosuje się je w celach dekoracyjnych.
  • Akryl. Chociaż częściej tępi noże, jest bardzo odporny.
  • Szkło. Wybór, który wnosi elegancję do kuchni lub prezentacji potraw.

Wskazówki dotyczące wyboru

Wybierając deskę, weź pod uwagę jej podstawową funkcję. jeżeli główną ideą jest jej wyeksponowanie, dobrym rozwiązaniem są materiały takie jak marmur czy szkło.

Niektóre zawierają uchwyty, które mogą być niewygodne do cięcia, ale zapewniają estetykę i łatwość zawieszenia. Kolejnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest rozmiar. Istnieją warianty o długości 30 centymetrów i do 70 centymetrów, natomiast grubość może wynosić od 1 do 5 centymetrów.

W profesjonalnych kuchniach stosuje się kod kolorystyczny, który dzieli deski ze względu na to, co znajduje się na powierzchni w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego. Chociaż nie jest konieczne posiadanie po jednej desce z każdego koloru, wskazane jest posiadanie co najmniej dwóch: jednej do żywności surowej i innej do żywności gotowanej. Oto przeznaczenie poszczególnych kolorów:

  • Zielony: owoce i warzywa.
  • Niebieski: ryby i owoce morza.
  • Żółty: białe mięsa.
  • Czerwony: czerwone mięso.
  • Brązowy: wędliny i kiełbasy.
  • Biały: chleb i sery.
  • Czarny: użytkowa.

Zobacz też: Jak sterylizować naczynia kuchenne?

Czyszczenie desek do krojenia

Czyszczenie tego naczynia jest niezbędne do utrzymania warunków sanitarnych i uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego. Wystarczy umyć detergentem i gąbką, o ile zostanie to zrobione tuż po użyciu przyboru.

Deski do krojenia, zwłaszcza te wykonane z drewna i plastiku, mogą szybciej niszczyć się pod wpływem wody, dlatego zaleca się też ich natychmiastowe wysuszenie. Innym ważnym aspektem jest to, gdzie są przechowywane, ponieważ jeżeli pozostają w zamkniętych miejscach, takich jak szafki lub szuflady, mogą gromadzić wilgoć.

Aby usunąć nieprzyjemny zapach, można nałożyć na nie sól i sok z cytryny, a następnie pocierać powierzchnię, aż zostaną całkowicie pokryta.

Badanie udostępnione w czasopiśmie naukowym Letters in Applied Microbiology twierdzi, iż utleniająca woda elektrolizowana działa jako środek dezynfekujący plastikowe i drewniane deski.[/atomik-in- tekst]

Deska do krojenia – estetyka czy funkcjonalność?

Wybór desek do kuchni zależy od dostępnych wymiarów, funkcji i budżetu. jeżeli to możliwe, zaleca się stosowanie kodowania kolorami, aby przetworzona żywność nie była mieszana z surowym mięsem.

Istotne jest regularne czyszczenie i dezynfekcja, ze względu na stały kontakt tego obiektu z surową żywnością. Jest to naczynie narażone na zanieczyszczenie krzyżowe, aspekt, którego należy unikać w ramach każdego doświadczenia zdrowotnego.

Rzeczy, których nie powinno być w Twojej kuchni
Jest wiele rzeczy, których nie powinno być w Twojej kuchni, ze względu na ryzyko, jakie stanowią dla Twojej rodziny. Czas posprzątać! Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału