Czym słodzić herbatę, żeby nie żałować? Dzięki tym dodatkom napój zyska nową jakość

g.pl 13 godzin temu
Czym można posłodzić herbatę? Ten napój towarzyszy nam już od wieków. Przez lata słodziliśmy ją białym cukrem, jednak w dobie większej świadomości na temat szkodliwego wpływu cukru na organizm, chętnie szukamy zdrowszych alternatyw. Co zamiast cukru do herbaty? Podpowiadamy.
Częstując gości herbatą, najczęściej wraz z nią podajemy na tacy biały cukier w pięknych, ozdobnych cukiernicach. Biały cukier jest używany w kuchni już od bardzo dawna. Bez niego nie powstałoby wiele pysznych domowych ciast, deserów i wyrobów, jednak spożywanie białego cukru w nadmiarze może wyrządzić organizmowi wiele szkód. Nadmiar cukru w organizmie to prosta droga do otyłości, zwłaszcza brzusznej. Spożycie cukru powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest niebezpieczne zwłaszcza z perspektywy osób cierpiących na insulinooporność lub cukrzycę. Nadmiar cukru może prowadzić także do stanów zapalnych i problemów z próchnicą. W dłuższej perspektywie może przyczyniać się również do zwiększenia ryzyka chorób serca, a choćby uzależnić. Coraz więcej osób ma świadomość tego, jak bardzo cukier może być szkodliwy dla organizmu i szuka zdrowszych rozwiązań. Czym można zastąpić biały cukier? Możliwości jest bardzo dużo. Dowiedz się, jakich.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy rośliny lubią earl greya? Rosną po nim, jak na drożdżach!


Czym można posłodzić herbatę? Możliwości jest bardzo dużo
Czy wiesz, czym można posłodzić herbatę? Wielu osobom jako pierwszy na myśl przychodzi miód. I słusznie. Miód sprawia, iż herbata jest słodka, podobnie jak po użyciu białego cukru, ale przy tym jest znacznie zdrowszy.
Spożycie miodu naturalnego jest zalecane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na atak patogenów chorobotwórczych. Miód jest cennym sprzymierzeńcem układu odpornościowego, jednak słodząc nim herbatę, należy pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach.
Aby wykorzystać w pełni adekwatności prozdrowotne miodu, należy dodawać go do przestudzonej herbaty. Optymalna temperatura napoju nie powinna przekraczać 45-50 stopni. W wyższych temperaturach zawarte w miodzie enzymy, a także część witamin i minerałów ulega zniszczeniu. Kolejna kwestia to ilość miodu. Miód jest bardzo słodki, dlatego warto dodawać go do herbaty stopniowo. Zaczynamy od jednej łyżeczki i w miarę potrzeby dodajemy więcej słodzika. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami miodu, ponieważ każdy z nich ma swój unikalny smak i adekwatności.


Zamiast cukru do herbaty użyj konfitury. Smak może Cię zaskoczyć
Co zamiast cukru do herbaty? Kolejną ciekawą propozycją, jest owocowa konfitura. Konfitury na bazie naszych polskich owoców to doskonały dodatek do herbaty nie tylko ze względu na swoją słodycz, ale także wyjątkowy smak.


Dodając konfiturę do herbaty, możemy zmodyfikować jej smak zgodnie z własnymi preferencjami. Najczęściej do herbaty dodajemy konfiturę malinową, która może być wykorzystana do przygotowania napoju w zimowej odsłonie. Ciekawym rozwiązaniem jest także konfitura z truskawek lub konfitura z czarnej porzeczki.
Konfitury co prawda zawierają w swoim składzie cukier, dlatego nie można ich traktować jako zamiennika cukru w ścisłym znaczeniu tego słowa, jednak - co ważne - znajdziemy w nich także cenne dla zdrowia minerały i witaminy, co oprócz smaku, jest ich dodatkową wartością.


Czym można słodzić herbatę? Inne popularne alternatywy
Czym jeszcze można słodzić herbatę? Poza miodem i konfiturami możemy zastosować także inne interesujące rozwiązania. Jedną z najbardziej popularnych opcji jest wykorzystanie syropu klonowego. Jest on bardzo słodki, w konsystencji przypomina płynny miód, a ponadto skrywa w sobie wiele cennych składników. W syropie klonowym znajdziemy m.in. mangan, cynk, potas, wapń oraz silne przeciwutleniacze.
Do słodzenia herbaty można wykorzystać także syrop daktylowy, w którym znajdziemy witaminy z grupy B, potas, magnez i antyoksydanty. Czym można posłodzić herbatę? Świetnie sprawdzą się także inne popularne zamienniki cukru, takie jak m.in.:


stewia - jest to naturalny słodzik pochodzący od rośliny stewii. Jest bardzo słodki, dlatego do posłodzenia herbaty wystarczy niewielka jego ilość
ksylitol - to kolejny popularny słodzik naturalny, który pozyskuje się z kory brzozy. Cechuje się niewielką kalorycznością oraz niskim indeksem glikemicznym
erytrol - naturalny słodzik, który można znaleźć m.in. w niektórych owocach. Podobnie jak ksylitol, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi i jest niskokaloryczny


Zobacz też: Jak gwałtownie i łatwo schudnąć do lata? Misja: Bikini - czas start
Idź do oryginalnego materiału