Czym się różni ortoreksja od jedzenia emocjonalnego? Zaburzeniom przyjrzeli się badacze z Polski

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Apetyt Źródło: Shutterstock / RossHelen


Ortoreksja występuje najczęściej u osób, które mają dużą wiedzę i umiejętności z zakresu zdrowego żywienia oraz uprawiają sport, z kolei na jedzenie emocjonalne narażeni są ci, którzy prowadzą niehigieniczny tryb życia.


To wyniki badania epidemiologicznego, przeprowadzonego przez naukowców Śląskiego Uniwersytetu Medycznego (SUM) w Katowicach, opublikowanego właśnie w czasopiśmie naukowym „Nutrients”, które jest periodykiem z prestiżowej Listy Filadelfijskiej.


Ortoreksja i jedzenie emocjonalnie. Co to za zaburzenia?


Ortoreksja to stan, w którym osoba z przesadą podchodzi do zasad zdrowego odżywiania, unika pewnych grup produktów oraz spożywania pokarmów niewiadomego pochodzenia (np. na spotkaniach rodzinnych lub w lokalach gastronomicznych), a w skrajnych przypadkach nie je nic.


Z kolei jedzenie emocjonalne lub odżywianie pod wpływem emocji to zachowanie związane z podjadaniem pod wpływem negatywnych emocji i sytuacji stresowych. Zjawisko to związane jest najczęściej z błędnym interpretowaniem sygnałów dawanych przez organizm – stan napięcia psychicznego i emocjonalnego mylony jest z odczuwaniem głodu fizjologicznego.


„W naszych badaniach chcieliśmy wykazać, jakie cechy posiadają osoby, które cierpią na dane zaburzenie” – wyjaśnia psycholog, psychodietetyk, specjalista zdrowia publicznego z Zakładu Zdrowia Publicznego Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu SUM dr Mateusz Grajek.


Ludzie z wiedzą i ci, którzy żyją niehigienicznie


Uzyskane w ramach badań wyniki wskazują, iż ortoreksja występuje trzy razy częściej u osób, które posiadają teoretyczną wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu zasad racjonalnego odżywiania i uprawiają aktywność fizyczną. Odwrotnie w przypadku jedzenia emocjonalnego – na te zaburzenie dwa razy częściej narażone są osoby, które prowadzą niehigieniczny tryb życia: nie odżywiają się prawidłowo, mało się ruszają i gorzej radzą sobie ze stresem.


Wyniki badań wskazują również, iż wśród osób narażonych na występowanie ortoreksji i jedzenia emocjonalnego występują zaburzenia w szacowaniu wielkości porcji i jej wartości energetycznej. „Osoby, które przeszacowują wielkość posiłku to zwykle osoby z grupy narażonej na ortoreksję, a osoby, które zaniżają wielkość porcji, należą zwykle do grupy o zwiększonym ryzyku odżywiania pod wpływem emocji” – wskazuje dr Grajek.


Badania objęły 300 osób w wieku 22 - 25 lat i dotyczyły występowania i psychopatogenezy ortoreksji oraz jedzenia emocjonalnego wśród młodych osób, które cechowały się zróżnicowanym stylem życia – różnymi nawykami żywieniowymi, poziomem odczuwanego stresu i podejściem do aktywności fizycznej. „W najbliższych latach prowadzone będą dalsze badania, które – miejmy nadzieję – pozwolą na lepsze poznanie patomechanizmu tych zjawisk zdrowotnych” – konkluduje dr Grajek.
Idź do oryginalnego materiału