REKLAMA
- Tłuszcz podskórny można uchwycić ręką, natomiast tłuszcz trzewny jest poza zasięgiem, głęboko w jamie brzusznej, gdzie wyściela przestrzenie między narządami jamy brzusznej - tłumaczą eksperci z serwisu health.harvard.edu. Tłuszcz trzewny jest znacznie bardziej szkodliwy dla organizmu. Powiązano go z ryzykiem pojawienia się zaburzeń metabolicznych oraz ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2. U kobiet wiąże się to również z ryzykiem raka piersi i chorobami pęcherzyka żółciowego.Dlaczego brzuch insulinowy może być zagrożeniem dla zdrowia?Naukowcy dowodzą, iż komórki tłuszczowe, a szczególnie komórki tłuszczowe brzucha, są biologicznie aktywne. Oznacza to, iż są źródłem hormonów i innych substancji, które mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie, zaburzają bowiem gospodarkę hormonalną organizmu.Co więcej, dowiedziono, iż tłuszcz trzewny wydziela substancje chemiczne układu odpornościowego zwane cytokinami. Są to, dla przykładu, takie związki białkowe jak czynnik martwicy nowotworu lub interleukina-6, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia oraz zaburzeń krzepliwości krwi. Kolejne substancje biochemiczne, wydzielane przez komórki tłuszczowe, mogą mieć związek z pojawieniem się tak zwanej insulinooporności, ponieważ zmniejszają wrażliwość komórek na insulinę. W efekcie komórki nie wykorzystują w pełni krążącej we krwi glukozy i jej poziom rośnie, stając się zalążkiem cukrzycy typu 2.- Jednym z powodów, dla których nadmiar tłuszczu trzewnego jest tak szkodliwy, może być jego lokalizacja w pobliżu żyły wrotnej, która transportuje krew z jelit do wątroby - wyjaśniają eksperci. Problem w tym, iż substancje uwalniane przez tłuszcz trzewny, w tym wolne kwasy tłuszczowe, mają w takiej sytuacji ułatwiony dostęp do krwi. Przedostając się do wątroby wpływają na produkcję lipidów, podnosząc tym samym poziom cholesterolu całkowitego we krwi. Eksperci ostrzegają, iż tłuszcz trzewny jest bezpośrednio powiązany z wyższym cholesterolem całkowitym i LDL ("złym" cholesterolem), niższym HDL ("dobrym cholesterolem) oraz z insulinoopornością.
Zobacz wideo
Czy otyłość mamy wpisaną w genach [NaZdrowie]
Kiedy mówimy o otyłości brzusznej?Aby stwierdzić, jaki mamy typ otyłości, czy cierpimy z powodu insulinowego brzucha, najlepiej jest zmierzyć obwód pasa i bioder, a następnie dokonać obliczeń: podzielić obwód talii przez obwód bioder. Stosunek obwodu talii do obwodu bioder określa ryzyko wystąpienia zagrożeń dla zdrowia i wskazuje, czy mamy figurę w kształcie jabłka czy gruszki. Taki pomiar nosi angielską nazwę WHR (Waist-Hip Ratio), czyli stosunek talia-biodra. W idealne proporcje w przypadku kobiet wynoszą 0,8 lub mniej, w przypadku mężczyzn - 0,95 lub mniej.Można też porównać obwód w talii ze wzrostem. Uznaje się, iż obwód w talii nie powinien być większy niż połowa wzrostu. Metodą oceniania stopnia otyłości jest także wskaźnik BMI (z ang. body mass index), niekiedy stosuje się także pomiar bioimpendancji elektrycznej ciała (analiza składu ciała) oraz pomiar grubości fałdu skórnego.Czytaj także:
Obwód talii a wzrost. To ważniejsze niż wskaźnik BMIŹródła: health.harvard.edu, MedicalNewsToday.com