Czy znasz ser halloumi? Jest idealny na lekki lunch lub kolację

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Grillowany ser halloumi Źródło: Shutterstock


Ser halloumi wytwarzany tradycyjnie na Cyprze jest ciekawą propozycją, szczególnie dla osób ograniczających spożycie mięsa. Ser ten zawiera wiele cennych dla zdrowia składników i jest bardzo smaczny. Dowiedz się więcej o tym produkcie i przygotuj doskonałą sałatkę z dodatkiem halloumi na ciepło.


Półtwardy, dojrzewający w solance ser halloumi wytwarzany jest od wieków na Cyprze z mleka owczego lub też mieszanki tego mleka z mlekiem krowim i kozim. Warto wiedzieć, iż tylko ser pochodzący z tej wyspy, produkowany według tradycyjnych metod, może nosić nazwę halloumi, co zostało potwierdzone przez Komisję Europejską poprzez nadanie mu Chronionej Nazwy Pochodzenia, czyli znaku nadawanego produktom o wyjątkowej jakości, których nazwa wskazuje na miejsce ich pochodzenia. Często do sera dodawane są listki mięty, gdyż ze względu na swoje działanie bakteriobójcze zioło to chroniło w dawniejszych czasach ten produkt przed zepsuciem.


Czy ser halloumi jest zdrowy?


Ser halloumi jest doskonałą opcją dla osób unikających mięsa, gdyż zawiera dużo pełnowartościowego białka (nawet 20 g na 100 g sera). Dzięki temu, jedząc halloumi, dbamy o nasze mięśnie i zachowanie ich w dobrej formie przez długie lata.
Halloumi zawiera minerały cenne dla naszych kości i zębów, takie jak wapń, fosfor i magnez. Dzięki spożywaniu produktów bogatych w te minerały wzmacniamy układ kostny i chronimy organizm przed osteoporozą i złamaniami kości.
Ser ten jest również dobrym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin takich jak A (ważnej dla dobrego wzroku i stanu skóry), D (która szczególnie w połączeniu z wapniem i fosforem jest dobra dla naszych kości), oraz witamin E i K.


Uwaga! Sera halloumi nie powinny spożywać osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. Ze względu na dużą zawartość sodu powinny go również spożywać z umiarem osoby mające problem z nadciśnieniem tętniczym.


Jak jeść halloumi?


Halloumi może być spożywany na zimno, jednak najsmaczniejszy jest pokrojony w plastry i grillowany lub smażony, gdyż pod wpływem temperatury nie rozpuszcza się łatwo, tylko rumieni, zachowując kształt i pyszny, słonawy, a jednocześnie lekko słodki smak przy przyjemnej, lekko twardawej konsystencji. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sałatki ze świeżych warzyw i sera halloumi, która jest idealna na letni lunch lub kolację, ponieważ połączenie świeżych warzyw i grillowanego sera halloumi stanowi lekki, a zarazem sycący posiłek, po którym długo nie będziemy głodni.


Wypróbuj przepis!
Idź do oryginalnego materiału