Czy twoje dziecko je na śniadanie płatki? Uważaj, barwiona żywność może szkodzić

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Chrupki śniadaniowe Źródło: Shutterstock / Elena Veselova


Żywe kolory płatków śniadaniowych, ciasteczek zachęcają do jedzenia. Sięgają po nie chętnie zwłaszcza dzieci. I chociaż producenci żywności przekonują, iż barwiona żywność nie jest szkodliwa dla zdrowia, to najnowsze badania wskazują, iż może jednak zwiększać ryzyko pewnych problemów zdrowotnych. Dowiedz się, jakich.


Żywe kolory barwników nadają żywności atrakcyjną estetykę, ale jakim kosztem – zastanawiają się eksperci. Zdania na temat sztucznych barwników są podzielone. Niektóre badania wskazują, iż część z nich może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Zastanawiające zdaniem ekspertów, jest również to, iż stosowanie tych samych barwników, na przykład w Stanach Zjednoczonych jest dozwolone w produkcji, a w Unii Europejskiej nie i odwrotnie.


Dolegliwości u dzieci, jakie może powodować spożywanie barwionej żywności


Eksperci powołują się na badania wykazujące, iż niektóre barwniki spożywcze mogą powodować nadpobudliwość u dzieci. Są takie, które sugerują, iż sztuczne barwniki spożywcze mogą przyczyniać się do wystąpienia zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Kolejny problem związany ze sztucznymi barwnikami spożywczymi to alergie. Badania wskazują, iż alergie na barwniki spożywcze wciąż nie należą wciąż do rzadkości. Mogą wywoływać wysypki skórne, obrzęki, a choćby prowadzić do astmy.


Zanieczyszczenie występujące w barwnikach


Eksperci wskazują też na problem zanieczyszczenia barwników spożywczych. Zdarza się, iż w czerwonych barwnikach wykrywana jest benzydyna, która jest czynnikiem rakotwórczym. I chociaż uważa się, iż w małych ilościach nie jest szkodliwa, to poddawana jest w wątpliwość dokładność pomiarów.


Barwniki naturalne czy syntetyczne?


Większość barwników naturalnych uważanych jest powszechnie za bezpieczne. Przykłady naturalnych barwników spożywczych:


chlorofil – nietrwały barwnik pochodzenia roślinnego otrzymywany z zielonych części roślin;


karotenoidy – można dzięki nim uzyskać barwy od żółtej, pomarańczowej do czerwonej;


antocyjany – czerwone barwniki, które można uzyskać z takich owoców i warzyw jak: winogrono, czerwona kapusta;


karmel – uzyskiwany przez długotrwałe ogrzewanie węglowodanów, ma dużą siłę barwienia od koloru brązowego po kolor prawie czarny


Barwniki syntetyczne, nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla naszego życia i zdrowia, ale ich nadmierne spożycie może powodować problemy zdrowotne oraz wywoływać reakcje alergiczne. Do najczęściej spotykanych należą:


tartrazyna (E102),


azorubina (E122),


błękit patentowy (E131),


zieleń trwała (E143),


czerń brylantowa (E151).
Idź do oryginalnego materiału