Żywe kolory barwników nadają żywności atrakcyjną estetykę, ale jakim kosztem – zastanawiają się eksperci. Zdania na temat sztucznych barwników są podzielone. Niektóre badania wskazują, iż część z nich może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Zastanawiające zdaniem ekspertów, jest również to, iż stosowanie tych samych barwników, na przykład w Stanach Zjednoczonych jest dozwolone w produkcji, a w Unii Europejskiej nie i odwrotnie.
Dolegliwości u dzieci, jakie może powodować spożywanie barwionej żywności
Eksperci powołują się na badania wykazujące, iż niektóre barwniki spożywcze mogą powodować nadpobudliwość u dzieci. Są takie, które sugerują, iż sztuczne barwniki spożywcze mogą przyczyniać się do wystąpienia zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). Kolejny problem związany ze sztucznymi barwnikami spożywczymi to alergie. Badania wskazują, iż alergie na barwniki spożywcze wciąż nie należą wciąż do rzadkości. Mogą wywoływać wysypki skórne, obrzęki, a choćby prowadzić do astmy.
Zanieczyszczenie występujące w barwnikach
Eksperci wskazują też na problem zanieczyszczenia barwników spożywczych. Zdarza się, iż w czerwonych barwnikach wykrywana jest benzydyna, która jest czynnikiem rakotwórczym. I chociaż uważa się, iż w małych ilościach nie jest szkodliwa, to poddawana jest w wątpliwość dokładność pomiarów.
Barwniki naturalne czy syntetyczne?
Większość barwników naturalnych uważanych jest powszechnie za bezpieczne. Przykłady naturalnych barwników spożywczych:
chlorofil – nietrwały barwnik pochodzenia roślinnego otrzymywany z zielonych części roślin;
karotenoidy – można dzięki nim uzyskać barwy od żółtej, pomarańczowej do czerwonej;
antocyjany – czerwone barwniki, które można uzyskać z takich owoców i warzyw jak: winogrono, czerwona kapusta;
karmel – uzyskiwany przez długotrwałe ogrzewanie węglowodanów, ma dużą siłę barwienia od koloru brązowego po kolor prawie czarny
Barwniki syntetyczne, nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla naszego życia i zdrowia, ale ich nadmierne spożycie może powodować problemy zdrowotne oraz wywoływać reakcje alergiczne. Do najczęściej spotykanych należą:
tartrazyna (E102),
azorubina (E122),
błękit patentowy (E131),
zieleń trwała (E143),
czerń brylantowa (E151).