Właściwie większość witamin i minerałów powinna dostarczyć nam zdrowa i zbilansowana dieta. Pod warunkiem oczywiście, iż nie zmagamy się z chorobami lub nie przyjmujemy leków zaburzających wchłanianie niektórych związków z pożywienia. Witamina D jest jednak problematyczna, ponieważ występuje w niewielu produktach spożywczych, a choćby jeśli, to nie są to wystarczające ilości. Ludzki organizm wytwarza witaminę D, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Wiosną i latem można więc zapobiegać niedoborom w sposób naturalny. Jednak jesienią i zimą większość z nas potrzebuje suplementacji. W Polsce słońca w tych miesiącach mamy niewiele, a gdy się pojawia, na ogół i tak jesteśmy szczelnie opatuleni.
W jakich produktach znajdę witaminę D?
Witaminę D można znaleźć w wybranych produktach spożywczych, a większość z nich to produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie i weganie, którzy jedzą mało produktów pochodzenia zwierzęcego, muszą upewnić się, iż spożywają pokarmy wzbogacone witaminą D, uzyskują odpowiednią ekspozycję na słońce lub powinny po prostu rozważyć suplementację. Produkty, w których znajdziemy witaminę D, to:
miecznik,
łosoś,
tuńczyk,
wzbogacony sok pomarańczowy, płatki zbożowe i mleko,
sardynki,
wątróbka,
tran,
żółtko jaja.
Ile witaminy D powinno się stosować?
Nie ma jednej, idealnej dawki dla wszystkich. Inne zapotrzebowanie ma dziecko, inne kobieta po menopauzie, senior czy mężczyzna w sile wieku. Chociaż na opakowaniach suplementów diety musi znaleźć się dawkowanie preparatu, trzeba pamiętać, iż informacje te są uogólnione. Najprawdopodobniej dawka ta jest bezpieczna i nie powinna prowadzić do przedawkowania. Pytanie jednak, czy jest wystarczająca, by wyrównać poziom witaminy D. Aby dowiedzieć się, jaką dawkę powinniśmy przyjmować, należy wykonać badania krwi, a z wynikiem udać się do lekarza internisty. To najlepszy sposób na dobranie odpowiedniej i bezpiecznej dawki suplementu diety z witaminą D.