Czy miód faceliowy jest dla ciebie? Wyjaśniamy, komu pomaga, a komu może zaszkodzić

zdrowie.gazeta.pl 2 dni temu
Miód faceliowy nazywany jest złotem natury. Jego adekwatności lecznicze i delikatny smak zachęcają do spróbowania coraz więcej osób. Jak bezpiecznie wprowadzić miód faceliowy do diety, aby rzeczywiście wyszedł nam na zdrowie? Wyjaśniamy.Miód działa jak naturalny, słodki antybiotyk, który możemy po prostu rozsmarować na chrupiącej kromce chleba. jeżeli cenimy zdrowe i aromatyczne smakołyki, powinniśmy sięgnąć konkretnie po miód faceliowy, który wyjątkowo korzystnie wpływa na organizm. Dlaczego jest tak wartościowy?
REKLAMA


Zobacz wideo


Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?


Facelia miód - jak powstaje i jaki ma smak?Miód faceliowy powstaje z nektaru facelii, która w Polsce kwitnie błękitno-fioletowym dywanem, przyciągając pszczoły. Gotowy miód faceliowy ma jasnożółtawy lub choćby lekko zielonkawy kolor. W smaku jest łagodnie słodki, pachnie kwiatowo. Przypomina w tym odrobinę miód akacjowy, ale zdaje się bardziej wyrazisty i świeższy.Miód faceliowy adekwatności - gdzie tkwi sekret?Miód faceliowy jest jedną z najbardziej wartościowych odmian miodu. Na tle innych miodów wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością magnezu i żelaza, czyli składnikami niezwykle ważnymi zwłaszcza w diecie osób zmagających się ze zmęczeniem, problemami z koncentracją czy anemią. Magnez i żelazo mają też pozytywny wpływ na wzrost i prawidłowy rozwój narządów wewnętrznych, więc warto podawać tę odmianę miodu dzieciom.To jednak nie wszystko. Miód faceliowy jest również bogaty w potas i fosfor, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układów nerwowego i sercowo-naczyniowego. Zawiera także enzymy i kwasy organiczne, dzięki którym działa antybakteryjnie i wspiera naturalną odporność organizmu.W odróżnieniu od bardziej intensywnych miodów, takich jak gryczany czy spadziowy, miód z facelii ma łagodny smak i jest lekkostrawny. Możemy go stosować jako naturalny słodzik do herbaty i deserów, który realnie wspiera nasze samopoczucie i odporność.


Miód faceliowy adekwatności lecznicze. Poniżej krótka ściągawka o głównych adekwatnościach miodu faceliowego. Wprowadzając go do diety, warto wiedzieć, że:wspomaga układ krążenia;wyrównuje ciśnienie tętnicze;pielęgnuje skórę;wspiera wątrobę;pomaga przy chorobach układu pokarmowego;wykazuje działanie bakteriobójcze;skutecznie wspiera leczenie astmy oskrzelowej;jest naturalnym neutralizatorem dla używek;przyspiesza gojenie się ran;to naturalne antidotum na przeziębienie.Miód faceliowy jak stosować i o czym należy pamiętać?Pamiętajmy, iż mimo tak wielu korzyści dla zdrowia miód faceliowy pozostaje źródłem cukrów prostych, więc najlepiej traktować go jako dodatek do potraw i deserów i stosować w rozsądnej ilości. Regularne, nadmierne spożywanie miodu, choćby tak wartościowej odmiany jak ta na bazie facelii, może prowadzić do nadwyżki kalorii i problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Szczególną ostrożność powinni zachować diabetycy oraz osoby z insulinoopornością. W ich przypadku ograniczenie ilości miodu w diecie jest konieczne, ponieważ wpływa on na poziom glukozy we krwi. Wszelkie wątpliwości najlepiej omówić z lekarzem.Jak stosować miód faceliowy?Z miodu faceliowego skorzystamy nie tylko w kuchni. Jak już wspomnieliśmy, miód ten może być zamiennikiem dla cukru, składnikiem deserów, śniadań na słodko, kanapek oraz panierek i sosów (np. do kurczaka czy krewetek). Rekomendowana ilość miodu faceliowego dla osoby dorosłej to jedna łyżeczka dziennie, chyba iż miód faceliowy stosujemy zewnętrznie na skórę (peeling, maseczka), wtedy możemy więcej. Dzięki takim zabiegom kosmetycznym z miodem faceliowym skóra staje się bardziej napięta i elastyczna, ma zdrowy koloryt.
Idź do oryginalnego materiału