Czy japońska dieta może hamować zwłóknienie wątroby?

everethnews.pl 1 rok temu

Jak informuje pismo „Nutrients” – typowa japońska dieta, czyli bogata w produkty sojowe, owoce morza i wodorosty, może spowolnić zwłóknienie wątroby. Co więcej, dieta ta wpisana jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Dieta japońska popularna jest na całym świecie. Stworzono choćby system punktacji (mJDI12), który ocenić zgodność danej diety z japońskim wzorcem. Uwzględnione w niej zostały produkty, takie jak:

  • ryż,
  • zupa miso,
  • marynaty,
  • produkty sojowe,
  • zielone i żółte warzywa,
  • owoce,
  • owoce morza, grzyby,
  • wodorosty, zielona herbata,
  • kawa,
  • wołowina,
  • wieprzowina.

Wyniki wahają się od 0 do 12, przy czym wyższe wyniki wskazują na większą zgodność.

Badania japońskich naukowców

Zespół naukowców kierowany przez dr Hideki Fujii i profesora nadzwyczajnego Yoshinari Matsumoto z Osaka Metropolitan University przeanalizowali związek między jedzeniem, masą mięśniową i postępem zwłóknienia wątroby. W eksperymencie wzięło udział 136 pacjentów z Osaka Metropolitan University Hospital z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).

Jak się okazało grupa z wyższym mJDI12, czyli pacjenci, którzy spożywali większe ilości produktów zakwalifikowanych do diety japońskiej, a w szczególności produktów sojowych, owoców morza i wodorostów – wykazała dużo mniejszy stopień progresji włóknienia wątroby. Ponadto osoby, które spożywały soję miały większą masę mięśniową, a więc niższy stopień progresji włóknienia wątroby.

– To badanie wskazuje, iż japońska dieta może być skuteczna w leczeniu dietetycznym pacjentów z NAFLD. Mamy nadzieję, iż dalsze badania interwencyjne doprowadzą do ustalenia skutecznej diety dla tych pacjentów – podsumował profesor Matsumoto.

Istnieją jednak pewne ograniczenia

Lekarze informują, iż istnieją pewne ograniczenia, które należy wziąć pod uwagę w przypadku analizy wyników. Przede wszystkim są to badania przekrojowe.

– Wzory żywieniowe mogą ulec zmianie w wyniku stanów chorobowych; dlatego nasze wyniki muszą zostać potwierdzone w badaniach prospektywnych i interwencyjnych. Drugim ograniczeniem jest to, że ryzyko zaawansowanego zwłóknienia wątroby oceniano dzięki oceny Agile 3+. Dokładniejsza ocena zaawansowanego włóknienia wątroby wymaga oceny dzięki biopsji wątroby. – wyjaśnił ekspert.

Trzecim ograniczeniem tych badań był fakt, iż wszyscy pacjenci, którzy wzięli udział w badaniu byli z jednego ośrodka, co oznacza, iż metoda leczenia była taka sama.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to przewlekłą chorobą wątroby. Najczęstszą przyczyną powstania tego schorzenia jest insulinooporność i zaburzenie regulacji adiponektyny, bardzo ważnego hormonu regulującego równowagę energetyczną organizmu.

Główne czynniki ryzyka NAFLD to:

  • otyłość (zwłaszcza trzewna, w której tłuszcz gromadzi się głównie w jamie brzusznej),
  • cukrzyca typu 2,
  • dyslipidemia, czyli nieprawidłowa gospodarka lipidowa (stężenie we krwi cholesterolu i triglicerydów),
  • zespół metaboliczny,
  • zespół policystycznych jajników.

Najczęstszymi objawami NAFLD są: zmęczenie, złe samopoczucie, osłabienie, uczucie dyskomfortu w prawej górnej części brzucha. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby bardzo często występuje u osób, które zmagają się z otyłością.

Źródło: mdpi.com, wpn.pl, mp.pl

Idź do oryginalnego materiału