Czujesz ciągłe zmęczenie? Uważaj, może być za to odpowiedzialna ryboflawina

myfitness.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: fot. crlamgeorgia / pixabay.com


Ryboflawina to jedna z witamin z grupy B, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mimo, iż niedobory ryboflawiny w populacji występują bardzo rzadko to mają one znaczący wpływ na nasze zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Jakie objawy mogą świadczyć o niedoborach ryboflawiny i jak powinniśmy zareagować w takiej sytuacji?
Ryboflawina należy do witamin z grupy B, a dokładnie jest to witamina B2. Jest ona rozpuszczalna w wodzie i niewrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Produkty będące źródłem tej witaminy mogą być zatem poddawane obróbce termicznej, co nie doprowadzi do strat w zawartości ryboflawiny.


REKLAMA


Zobacz wideo Witaminy z grupy B: po co ci one i gdzie ich szukać?


Znaczenie ryboflawiny dla naszego zdrowia
Jak wskazuje literatura naukowa, ryboflawina to witamina o adekwatnościach przeciwutleniających. Jest składnikiem koenzymów, a także bierze udział w przemianach składników odżywczych – białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Ryboflawina bierze udział także w procesie oddychania oraz jest niezbędna do produkcji kortyzolu.
Należy także pamiętać, iż ryboflawina jest niezbędna do prawidłowej pracy niektórych układów – m.in. układu odpornościowego oraz układu nerwowego. Jej prawidłowy poziom w naszym organizmie ma także ogromne znaczenie w kontekście wzroku. To właśnie ryboflawina jest odpowiedzialna za transportowanie tlenu w soczewce. Proces ten jest niezwykle istotny dla odpowiedniego widzenia.


Dodatkowo ryboflawina jest odpowiedzialna za regulację wzrostu u dzieci, ma działanie przeciwmigrenowe, bierze udział w regulacji ciśnienia krwi, tętna oraz odpowiada za skurcze mięśni. Witamina B2 jest także niezwykle ważna z punktu widzenia gospodarki hormonalnej w naszym organizmie, wpływa na prawidłowy stan błon śluzowych i dróg oddechowych.
Ryboflawina jest także ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jak zostało już wcześniej wspomniane, witamina ta wpływa na prawidłowy stan błon śluzowych i bierze udział w procesach przemiany materii. Dodatkowo jej prawidłowy poziom w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.


Co więcej, witamina B2 przyspiesza procesy regeneracyjne w naszym organizmie, a także jest w stanie zapobiegać depresji poporodowej.
W jakich produktach występuje witamina B2?
Aby zadbać o prawidłowy poziom witaminy B2 w naszym organizmie, konieczne jest zadbanie o zdrową i zbilansowaną dietę. Aby utrzymać prawidłowy poziom ryboflawiny w naszej diecie powinny pojawić się takie produkty jak:


mięso drobiowe i wieprzowe;
wątroba drobiowa;
jajka;
mleko i jego przetwory;
produkty zbożowe;
truskawki;
banany;
ziemniaki;
fasola;
soja;
groch;
orzechy włoskie;
ogórki;
rukola;
brokuły;
migdały;
nasiona dyni, sezamu i słonecznika.


Niedobór ryboflawiny – jak się objawia?
Warto wspomnieć, iż objawy niedoboru ryboflawiny w naszym organizmie nie są specyficzne i łatwo pomylić je z innymi stanami chorobowymi. Zaniepokoić powinny nas jednak takie symptomy jak:


uczucie piasku pod powiekami,
problemy z widzeniem;
światłowstręt;
niedokrwistość;
pleśniawki;
afty;
zapalenie śluzówki jamy ustnej;
zajady;
łuszczenie się skóry;
łojotok;
zaczerwienienie skóry;
wypadanie włosów;
łamanie się paznokci;
bóle głowy;
zmęczenie;
drażliwość;
problemy z koncentracją.


Jakie są przyczyny niedoboru witaminy B2?
Główną przyczyną niedoboru witaminy B2 w naszym organizmie jest nieprawidłowa dieta. Źle zbilansowane pokarmy czy też unikanie posiłków, brak regularności lub też posiłki o niskiej wartości odżywczej przyczyniają się do wystąpienia niedoborów opisywanej witaminy. Szczególną uwagę na swoją dietę powinny zwrócić także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Są one o wiele bardziej narażone na wystąpienie niedoborów witaminy B2.


Inną przyczyną niedoboru witaminy B2 jest nadmierne spożywanie alkoholu. Jest to spowodowane nieodpowiednim wchłanianiem witaminy z przewodu pokarmowego. Co więcej, także niektóre leki mogą blokować wchłanianie witaminy B2.


Niedobory ryboflawiny spowodowane są także problemami z wchłanianiem składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Do stanów takich prowadzi m.in. zespół jelita drażliwego, choroba Leśniowskiego-Crohna oraz celiakia. Ponadto niedobór witaminy B2 w organizmie może być wywołany także przez nadczynność tarczycy.
Jak postępować w przypadku niedoboru ryboflawiny?
Tak jak zostało wspomniane już wcześniej, pierwszym aspektem, na który powinniśmy zwrócić uwagę przy stwierdzeniu niedoboru witaminy B2 jest dieta. Odpowiednio zbilansowane posiłki w zupełności zapewnią nam prawidłowy poziom ryboflawiny w naszym organizmie.
jeżeli jednak wiemy, iż nasza dieta jest zdrowa i dobrze zbilansowana a niedobory ryboflawiny występują przez cały czas to należy rozważyć suplementację. Oczywiście to w jaki sposób powinniśmy suplementować witaminę B2 powinniśmy skonsultować z naszym lekarzem pierwszego kontaktu.


Co więcej, w przypadku wystąpienia niedoboru witaminy B2 należy zdiagnozować się w kierunku chorób mogących powodować takie niedobory. Mowa tutaj między innymi o nadczynności tarczycy czy też o zespole jelita drażliwego. W przypadku stwierdzenia niedoboru ryboflawiny warto jest także rozpatrzeć rezygnację z alkoholu.
Idź do oryginalnego materiału