Kobiety, które spożywają co najmniej jeden napój słodzony cukrem (SSB) dziennie mają niemal pięciokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej. Co ciekawe, wzrasta ono ponadpięciokrotnie u kobiet niepalących i niepijących.
W ciągu ostatnich trzech dekad naukowcy zaobserwowali zwiększoną częstość występowania raka jamy ustnej u osób niepalących, szczególnie wśród białych kobiet. Przyczyna tego typu nowotworu u osób niepalących nie wykazuje związku z wirusem brodawczaka ludzkiego i w tej chwili pozostaje nieznana.
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 162 602 kobiet (średni wiek, 43,0 ą 9,9 roku) biorących udział w Nurses' Health Study (1986–2016) i Nurses' Health Study II (1991–2017) w Stanach Zjednoczonych.
Uczestniczki były obserwowane od momentu zwrotu kwestionariusza wyjściowego do rozpoznania raka jamy ustnej, zgonu lub zakończenia obserwacji, w zależności od tego, co nastąpiło wcześniej.
W analizie wykorzystano modele regresji proporcjonalnego hazardu Coxa z wiekiem i okresem kwestionariusza jako skalą czasową do oszacowania współczynników ryzyka (HR) i 95 proc. CI dla ryzyka raka jamy ustnej.
W ciągu 30 lat obserwacji udokumentowano 124 inwazyjne przypadki raka jamy istnej, przy czym uczestnicy w jednej grupie spożywali ≥ 1 SSB dziennie, wykazując HR 4,87 (95 proc. CI, 2,47–9,60) w porównaniu z grupą < 1 SSB miesięcznie.
Ryzyko raka jamy ustnej u osób niepalących lub palących sporadycznie i niepijących lu pijących sporadycznie miało HR 5,46 (95 proc. CI, 1,75–17,07) przy ≥ 1 SSB dziennie w porównaniu z < 1 SSB miesięcznie.
Jak napisali autorzy badania, chociaż wzrost ryzyka wystąpienia raka jamy ustnej wydaje się znaczący, gdy jest podawany jako wartość względna, szczególnie u pacjentów niepalących oraz niepijących, bezwzględne ryzyko wyjściowe jest niskie (o 3 przypadki więcej na 100 000 populacji). Zdaniem badaczy „odkrycia te należy umieścić w kontekście klinicznym, gdyż sugerują, iż potrzebne są większe kohorty, aby ocenić rolę różnych wzorców żywieniowych w ryzyku raka jamy ustnej u pacjentów z czynnikami ryzyka i bez nich.
Badanie było prowadzone przez dr. Luisa Gomeza-Castillo, BA, University of Washington School of Medicine w Seattle i zostało opublikowane 13 marca w „JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery”.