Czekoladowa owsianka z ciastkiem żytnim i malinami

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 2 szklanki mleka (możesz użyć napój roślinny)
  • 8 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
    Dodatki:
  • 2 garście malin mrożonych
  • pół banana
  • kilka orzechów nerkowca
  • pół ciastka żytniego
  1. Wlać mleko do garnka i dodać płatki owsiane oraz czekoladę. Gotować około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić troszkę. Zgęstniałą owsiankę wyłożyć do miseczek.
  2. Wyłożyć plasterki banana, maliny. Posypać orzechami i rozkruszonym ciastkiem.

Owsianka na mleku krowim potrafi znacznie podnieść cukier we krwi. Zwłaszcza kiedy jedzona jest w godzinach porannych. jeżeli jesteś cukrzykiem zachęcam Cię wtedy do zamiany mleka krowiego na roślinne. Zwróć uwagę żeby napój roślinny, który wybierzesz nie miał w składzie cukru, a był wzbogacony o wapń i witaminy. Owsiankę możecie komponować wg własnych upodobań – zmieniajcie owoce, orzechy. Kruszcie gorzką czekoladę. To zdecydowanie zdrowszy wybór w przeciwieństwie do sklepowych słodkich płatków! Jednocześnie śmiem twierdzić, iż taka owsianka jest pyszniejsza!
Ciastko, które użyłam w przepisie jest domowe. Przepis znajdziecie tu:
https://dietetykdiabetyka.pl/najlepsze-ciastka-zytnie/

Nic się jednak nie stanie, kiedy wykorzystacie inne! To tylko pół ciasteczka, nie dajmy się zwariować

*Wyliczone WW odnoszą się do owsianki na mleku krowim. jeżeli będziesz robił/a na roślinnym – przelicz je sobie samodzielnie.

Idź do oryginalnego materiału