Cukinia faszerowana mielonym mięsem. Pyszny obiad dla całej rodziny

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Faszerowana cukinia Źródło: Shutterstock / from my point of view


Cukinię można faszerować na różne sposoby, ale my dziś podajemy przepis bardzo klasyczny, prosty, a jednocześnie smaczny. To cukinia faszerowana mielonym mięsem.


Żółte, zielone, małe i duże. Cukinie rządzą latem w warzywniakach i na bazarkach. To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, a jedno z klasycznych dań, to cukinie faszerowane mielonym mięsem. Jak je zrobić?


Jak zrobić farsz do cukinii?


Można tu wybrać dowolne mięso mielone. Jego ilość zależy od wielkości cukinii. Niektórzy nadziewają cukinię surowym farszem, my polecamy przesmażyć mięso wcześniej ze wszystkimi dodatkami. Dzięki temu będzie bardzo aromatyczne. W wersji wegetariańskiej farsz można przygotować z roślinnego zamiennika mięsa mielonego (jest dostępny w wielu marketach).


Nasza propozycja to nie jest jedyna możliwość, bo skład farszu można modyfikować, dodając do niego to, co akurat masz pod ręką. Na przykład pokrojoną w kostkę kolorową paprykę, kaszę lub ryż (wtedy daj mniej mięsa), ser feta lub kozi, świeże zioła.


Jak długo piec cukinie?


Młode i mniejsze cukinie będą gotowe już choćby po 15 minutach w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były miękkie, ale jednak się nie rozpadały. Można to sprawdzić, nakłuwając jedną z połówek cukinii widelcem. Większe warzywa będą potrzebowały nieco więcej czasu. Przed pieczeniem koniecznie skrop cukinie oliwą z oliwek.


Jak podawać faszerowane cukinie?


To sycące danie, które można śmiało podać na obiad. Można je jeść choćby bez żadnych dodatków, ale można je także podać z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw czy sosem. Naszym zdaniem, świetnie się tu sprawdzą świeże sosy na bazie jogurtu (np. z dodatkiem czosnku, świeżych ziół czy ogórka).
Idź do oryginalnego materiału