Croissanty z pastą z eko kurczaka

biobazar.org.pl 6 godzin temu

To jest świetny sposób na kanapkę w drogę. My tę pastę robimy zawsze w większej ilości i przechowujemy w słoiku w lodówce. Kurczak ekologiczny nie puszcza zbyt dużo wody na patelni, ma mięsną, konkretną strukturę i znakomity, intensywny smak. W ekologii kurczaki chodzą wolno po wybiegu, w okresie mają więc stały dostęp do zielonki, karmione są ponadto ekologicznymi paszami. Wzrost ptactwa nie może być sztucznie stymulowany, hodowla trwa zatem dłużej niż w konwencji. To wszystko ma znaczenie. Ta pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można, o ile lubicie pikantne smaki, doprawić ją dodatkowo ostrym sosem paprykowym. Pasta świetnie się sprawdza w składanych kanapkach, u nas wylądowała w croissantach, ale wszelkie bułeczki – sznytki, bajgle i kajzerki tu się sprawdzą.

Z podanej ilości składników zrobisz kanapki dla dwóch osób, a pasta z kurczaka zostanie Ci na kolejny dzień.

Składniki:

  • 2 piersi z eko kurczaka Banpol
  • 1 łyżka oliwy Smaki Portugalii
  • 100 g kaparów Olivea
  • szczypiorek Bukiet Smaków
  • 2 croissanty JAVA Cafe

Sos:

  • 1 jajo eko Fabryka Deli
  • 1 łyżeczka musztardy Biosprawiedliwi
  • 100 ml oleju rzepakowego eko Biosprawiedliwi
  • 50 g parmezanu Gusto Italiano
  • mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g kaparów z zalewy Olivea
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i cukier
  • opcjonalnie pikantny sos Smaki Portugalii

Krok po kroku:

  1. Zmiksuj składniki sosu w blenderze ręcznym.
  2. Kurczaka posól, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie, gdy ostygnie, zmiksuj z połową przygotowanego wcześniej sosu.
  3. Szczypiorek pokrój drobno, dodaj razem z kaparami do pasty z kurczaka, jeżeli lubisz mocne smaki, dopraw pikantnym sosem.
  4. Croissanty przekrój wzdłuż – nie do końca – i nafaszeruj obficie pastą z kurczaka.
  5. Możesz zjeść od razu, lub spakować na drogę.
Idź do oryginalnego materiału