Cold brew to kawa parzona na zimno. Jak zrobić ją w domu i czym różni się od klasycznej kawy?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Cold Brew Źródło: Unsplash


Cold brew stała się w ostatnich latach niezwykle modnym napojem. Nic dziwnego, jest niezwykle smaczny, orzeźwiający i idealny na upalne dni.


Cold brew jest jednym z najchętniej wybieranych napoi kawowych w czasie lata – dodaje energii, ale jest też delikatny dla żołądka. Możecie zamówić taką kawę w kawiarni, ale samodzielne przygotowanie jej w domu, wbrew pozorom, także nie jest trudne. jeżeli jesteście miłośnikami eksperymentów związanych z kawą – koniecznie spróbujcie też zrobić mrożoną kawę z lodami, która będzie doskonałym, letnim deserem.


Cold brew – czym różni się od klasycznej kawy?


Cold brew jest napojem kawowym, który przygotowuje się poprzez moczenie zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Receptura tego napoju wywodzi się z Japonii i jest znana od co najmniej XVII wieku. Napar uzyskany w ten sposób smakuje znacznie lepiej niż kawa parzona na gorąco (nawet, o ile użyjemy do niej tego samego typu ziaren) i ma wielu miłośników na całym świecie. W ciągu ostatnich lat kawa ta stała się niezwykle popularna zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych.


Dlaczego cold brew jest tak smaczna? Podczas procesu parzenia kawy na zimno jej ziarna nie są wystawiane na działanie wysokiej temperatury (co ma miejsce podczas parzenia na gorąco). Przez to wytwarza się bogaty smakowo koncentrat kawy w płynie. Cold brew przygotowuje się, zalewając mieloną kawę wodą o temperaturze pokojowej i zostawieniu jej na około 12 godzin do „zaparzenia”.


Przygotowywanie cold brew – porady


Tak naprawdę nie ma jedynego, sztywnego przepisu na zrobienie cold brew, dlatego nie bójcie się eksperymentować podczas jej przyrządzania i sprawdzajcie, jakie opcje smakują wam najbardziej. Prawidłowa cold brew jest znacznie delikatniejsza od kawy parzonej na gorąco, jest także pozbawiona kwaśnego smaku, dlatego dobrze jest się zaopatrzyć w jakościową ziarnistą kawę. Przygotowując cold brew najlepiej jest sięgnąć po ziarna, które są dedykowane alternatywnym metodom przygotowania kawy – na przykład te, które sprowadza się z Etiopii, Kenii, ale też Burundi czy Kolumbii. Kawy z tych rejonów charakteryzują się lekkim, owocowym i orzeźwiającym profilem smakowym, dzięki czemu idealnie pasują do zimnego, letniego napoju.
Idź do oryginalnego materiału