Są pewne produkty spożywcze, co do których nie ma wątpliwości, iż są zdrowe i można je jeść regularnie. A jak to jest w przypadku jajek? Bez wątpienia stanowią prawdziwą skarbnicę wielu składników odżywczych, gdyż zawierają pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy B6, B12, A, D, E, foliany, a także szereg minerałów, jak: żelazo, cynk, fosfor i jod. Wokół nich narosło również wiele kontrowersji. Przez lata panowało przekonanie, iż jedzenie jaj podnosi poziom cholesterolu, a tym samym może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
REKLAMA
Zobacz wideo Tomek Szczepanik z żoną Moniką tworzą rodzinę patchworkową. "Świat nie jest różowy" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy można jeść jajka codziennie? Dietetyk o ryzyku związanym z ich częstym spożywaniem
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożywanie 1-2 jaj dziennie jako wysokiej jakości źródła białka. Jak podkreśla mgr inż. Zofia Chwojnowska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej obawy związane z tym, iż ich częsta obecność na naszym talerzu może przynosić negatywne skutki dla zdrowia, nie znajdują odzwierciedlenia w nauce. Powołuje się na badania, które jasno pokazują, iż u osób zdrowych cholesterol pochodzący z jaj nie wpływa znacząco na jego poziom we krwi.
Według ekspertki znacznie bardziej szkodliwe są dla nas tłuszcze nasycone i trans obecne m.in. w słodyczach. Jajka mają korzystny profil tłuszczowy i wysoką wartość odżywczą, więc zdaniem dietetyk nic nie stoi na przeszkodzie, aby pojawiały się w naszej diecie codziennie.
Jajka w diecie. Czy należy je tak demonizować?
Podobnego zdania jest prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. W jednym ze swoich filmów, które zamieściła na Instagramie, podkreśliła, iż poziom cholesterolu we krwi zależy zarówno od diety, jak i od produkcji endogennej. Jak zaznaczyła, w większości przypadków organizm sam reguluje jego poziom, niezależnie od spożytych jajek.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.