Dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i... tania. To wystarczające argumenty, aby sezon dyniowy wykorzystać w pełni i jak tylko się da. Brakuje ci pomysłów na to, co zrobić z dyni? Podpowiadamy!
6 przepisów na dania z dyni
To przepisy proste i dla wszystkich. No może z wyjątkiem ostatniego, który jest zarezerwowany jedynie dla dorosłych.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia zawiera bardzo dużo składników odżywczych, a dodatkowo jest niskokaloryczna, dzięki czemu stanowi idealny element diety odchudzającej. Sprzyja utracie kilogramów, nie powodując przy tym niedoborów. Co więcej, zawiera błonnik, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i pomaga utrzymać regularność wypróżnień.
Dynia jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Na uwagę zasługują także pestki dyni, które zawierają mnóstwo cynku, witaminy E, błonnika, magnezu, fosforu, potasu, niacyny i zdrowych tłuszczy (pestki dyni warto wykorzystywać jako dodatek do dyniowych dań – zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.
Dynia jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak alfa-karoten, beta-karoten i beta-kryptoksantyna, które mogą neutralizować wolne rodniki. Tym samym dynia może chronić przed rozwojem nowotworów. Dynia zawiera również witaminy C i E, a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają utrzymać skórę w dobrej kondycji i zdrowiu.
Według bazy danych żywności Departamentu Rolnictwa USA, w jednej filiżance dyni pokrojonej w kostkę, znajdziemy:
Kalorie: 30
Białko: 1,2 g
Węglowodany: 8 g
Tłuszcz: 0,1 g
Cukier: 3,2 g
Błonnik: 0,6 g
Sód: 1 mg