Co się stanie, gdy będziesz codziennie jeść płatki owsiane? Efekty zaskoczą choćby lekarza!

mamadu.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Owsianka to pyszne i zdrowe śniadanie. Pexels


Płatki owsiane są takie wdzięczne! Można z nich wyczarować wiele pysznych dań. W dodatku są bardzo zdrowe, a ich wpływ na nasz organizm - wprost nieoceniony. Przekonaj się, ile korzyści da ci codzienna porcja płatków.


Można je namoczyć na noc, a rano zjeść z owocami. Albo ugotować pyszną owsiankę, upiec naleśniki i chleb, zmiksować w koktajlu owocowym. A dla dzieci - babeczki i batoniki. Pomysłów jest mnóstwo. Jednak, co ważne, płatki owsiane są nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe.

Co się stanie, jeżeli będziesz jeść codziennie owsiankę?


Jeśli zaczniesz dzień od owsianki:


Dłużej będziesz czuła się najedzona. Eksperci zalecają, by płatki owsiane spożywać rano, właśnie w postaci gotowanej lub surowej owsianki. A to z uwagi na zawarty w nim beta-glukan, błonnik, który spowalnia trawienie i sprawia, iż dłużej czujemy się syte. Błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi, nie ciągnie nas więc tak do podjadania, czyli łatwiej nam zapanować nad wagą. Warto dodać, iż jedna szklanka gotowanej owsianki to 4 g błonnika, co stanowi 16 proc. zalecanej dziennej wartości.

Pożegnasz zaparcia. Gotując owsiankę, z pewnością zauważyłaś, iż w pewnym momencie zmienia się ona w rodzaj żelu. Jest to zasługa właśnie błonnika i to samo dzieje się z nim w naszych jelitach. Pomaga to w utworzeniu zwartego stolca i w jego przesuwaniu. A zatem jeżeli masz jakieś problemy z zaparciami, dzięki owsiance gwałtownie się skończą.

Poskromisz "zły" cholesterol. To jeszcze nie koniec cudownych adekwatności płatków owsianych. Dowiedziono, iż obniżają one tak zwany „zły” cholesterol, czyli LDL, a choćby ciśnienie krwi. Obie te adekwatności wpływają w niebagatelnym stopniu na zminimalizowanie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Zadbasz o jelita. Wiele się ostatnio mówi o florze bakteryjnej jelit. Zdrowy mikrobiom korzystnie wpływa nie tylko na trawienie, ale i na nasz układ immunologiczny, a także nastrój. W amerykańskim czasopiśmie naukowym „Journal of Nutrition”, opublikowano artykuł, który dowodzi, iż istnieje związek między spożyciem owsa a wzrostem pożytecznych grup bakterii w jelitach.


A zatem? Jedzmy płatki owsiane tak często, jak tylko mamy ochotę. Dzięki nim będziemy zdrowe i szczupłe, pozbędziemy się zaprać, zadbamy o ciśnienie, cholesterol, a choćby dobre samopoczucie. Naprawdę - wystarczy jedna miseczka owsianki dziennie!

Idź do oryginalnego materiału