Głównym źródłem cholesterolu jest wątroba, która produkuje około 85 procent krążących w naszym organizmie lipidów. Jednak reszta pochodzi z tego, co jemy. Warto więc pamiętać o tym, iż niektóre produkty spożywcze przyczyniają się do podniesienia poziomu "złego" cholesterolu (LDL) we krwi. Z kolei inne mogą pomóc w jego obniżeniu.
REKLAMA
Zobacz wideo Michał Wrzosek o "weekendowych dietetykach"
Dieta na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu
Co więc powinniśmy wprowadzić do swojej diety, jeżeli chcemy zadbać o ten aspekt naszego zdrowia? Zdaniem doktora Marka Skoczylasa warto przede wszystkim dodać do naszej codziennej diety 4 gramy błonnika. Taka zmiana może gwałtownie pomóc nam w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Ekspert na swoim nagraniu zdradził też, jakie konkretnie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie. Jego zestawienie zawiera:
owies (w ilości 50 g w ciągu dnia);
fasola (od 70 do 100 g dziennie);
orzechy włoskie;
oleje roślinne, nierafinowane z pierwszego tłoczenia (na przykład 30 ml oliwy z oliwek);
1 łyżeczka kurkumy;
1 sztuka awokado;
tłuste ryby morskie;
2 łyżki kakao.
Na nagraniu lekarz wspomina, iż tłuste ryby morskie, które trudno jest dostać każdego dnia, możemy zastąpić suplementami z Omega-3. W takich przypadkach jak zwykle jednak przypominamy, iż warto stawiać na produkty sprawdzonych marek, które cieszą się dobrą opinią wśród specjalistów.
Okazuje się, iż włączenie wymienionych przez lekarza produktów do codziennej diety przynosi oczekiwane efekty. "W ciągu miesiąca efekt widoczny" - napisała pod nagraniem jedna z widzek doktora Marka Skoczylasa.
"Zły" cholesterol - jakie produkty podnoszą jego poziom?
Warto pamiętać na co dzień także o produktach, które podnoszą poziom "złego" cholesterolu we krwi. Zawierają one tak zwane tłuszcze nasycone. To przede wszystkim czerwone mięso i pełnotłuste produkty mleczne. Dlatego też ograniczenie tego typu żywności może przyczynić się do obniżenia "złego" cholesterolu. Do produktów szkodliwych dla zdrowia układu naczyniowo-sercowego należą też artykuły ultra przetworzone, pełne tak zwanych tłuszczów trans (częściowo uwodorniony olej roślinny), które podnoszą ogólny poziom cholesterolu we krwi.