Ciekawe sposoby na młodą kapustę

biobazar.org.pl 15 godzin temu

Za co ją lubimy? Dlaczego jest tak wyjątkowa?

Młoda kapusta ma delikatne, pofałdowane liście, nóż wchodzi w nią jak w masło, bez trudu można ją drobno pokroić, gwałtownie też mięknie po zalaniu marynatą i absorbuje smak sosu. To bardzo wdzięczne warzywo o pięknym przekroju.

Na BioBazarze dostępna jest młoda kapusta wyłącznie w jakości EKO. Co to oznacza?

Ekologiczna kapusta uprawiana jest bez zastosowania nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin. Uprawę wspiera się jedynie naturalnymi metodami dozwolonymi w ekologii.

Młoda kapusta zwykle kończy w sałatce lub w formie jarzynki do obiadu.

My proponujemy 5 zaskakujących sposobów na młodą kapustę, które niewątpliwie uatrakcyjnią Twój letni jadłospis.

Młoda kapusta z grilla

Pokrój kapustę na ćwiartki, następnie posól i ugotuj na parze by pozostała al dente. Tak przygotowaną możesz nasmarować ulubioną marynatą do grilla. Gdy ruszt jest rozgrzany, wyłóż ćwiartki na niego, piecz, aż z każdej strony pojawią się charakterystyczne ciemne paseczki. Jedz natychmiast po przygotowaniu – są dobrym dodatkiem do wieprzowiny.

Okonomiyaki z młodej kapusty

Okonomiyaki to kapuściane placuszki rodem z Japonii – wyborne! Zwyczajowo podaje się je z sosem i furą dodatków.
Przepis znajdziecie tutaj: https://biobazar.org.pl/okonomiyaki-z-mlodej-kapusty/

Surówka z młodej kapusty i awokado

Zmiksuj 2 awokado z 2 ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i dopraw solą do smaku. Kapustę poszatkuj, posól delikatnie i odstaw na kwadrans by zmiękła. Po tym czasie odlej nadmiar płynu, dodaj dwa pokrojone pomidory, posiekany szczypiorek, prażone pestki słonecznika i sos.

Młoda kapusta z boczkiem i jajem

Klasyk, ale inaczej podany, wygląda elegancko na talerzu, zaskakuje i niezmiennie uwodzi smakiem.
Do receptury odsyłamy TUTAJ https://biobazar.org.pl/mloda-kapusta-z-boczkiem-zasmazana/

Azjatycka młoda kapusta

Młodą kapustę posiekaj niedbale w nieregularne kawałki, następnie wrzuć ją na mocno rozgrzaną patelnię. Nie mieszaj jej na początku, niech zbrązowieje, dopiero wówczas jest moment by to zrobić. Dodaj do niej łyżkę oleju – najlepiej sezamowego, orzeszki ziemne lub nerkowca, posiekaną ostrą papryczkę, tarty imbir, czosnek, zalej sosem sojowym z odrobiną cukru lub miodu. Jedz jako sałatkę lub dodatek do ryżu. My lubimy z wierzchu posypać ją dymką.

Idź do oryginalnego materiału