Ciekawa nowość w ofercie kaliskiej piekarni Społem PSS: Chleb żytni o obniżonym indeksie glikemicznym

zyciekalisza.pl 2 dni temu
Kaliska piekarnia Społem PSS wprowadziła na rynek nowy produkt, który z pewnością zainteresuje osoby dbające o zdrową dietę oraz diabetyków. Chleb żytni o obniżonym indeksie glikemicznym, który od niedawna jest dostępny w ofercie piekarni, zyskuje na popularności i jest coraz częściej polecany przez lekarzy w ramach specjalistycznej dietoterapii Nowy chleb jest wypiekany na bazie mąki żytniej, która już sama w sobie charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym w porównaniu do pszenicy. Jednak dzięki dodatkowemu specjalnemu składnikowi, który zapobiega wyrzutowi insuliny, oraz długoterminowej fermentacji na zakwasie z dodatkiem drożdży, chleb ten jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi. Jedna kromka niskoglikemicznego chleba ma ładunek glikemiczny wynoszący zaledwie 8,8.

O rosnącej popularności nowego produktu mówi kierowniczka piekarni, pani Wioletta Kaźmierczak :


- Nasz chleb niskoglikemiczny cieszy się coraz większym powodzeniem, więc będziemy go wypiekać codziennie. Można go nabyć we wszystkich sklepach Społem


Nie bez znaczenia jest również fakt, iż żyto, z którego produkowany jest chleb, nie zostało poddane tak licznym modyfikacjom genetycznym jak pszenica, co dodatkowo zwiększa jego wartość zdrowotną.
Idź do oryginalnego materiału