Ciasto z suszonymi morelami i orzechami

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu

Ciasto

  • 225 g mąki pszennej
  • 250 g cukinii
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukru
  • 1 pomarańcza (skórka + sok)
  • 50 g moreli suszonych
  • 2 łyżeczki kakao
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
  • garść orzechów włoskich i garść orzechów nerkowca

W misce umieścić jajka, olej, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier i zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ponownie miksować. Powstałą masę połączyć, dzięki łyżki, ze startą na grubych oczkach cukinią i posiekanymi morelami. Przełożyć do formy o wymiarach 20 cm x 20 cm. Piec w 180°C przez 40 minut.
Polewa: Jogurt grecki zmiksować z 2 łyżkami cukru. Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Dodać do rozpuszczonej żelatyny łyżkę zmiksowanego jogurtu i ponownie wymieszać. Miksując jogurt powoli wlewać żelatynę. Schłodzić w lodówce przez kilka minut. Po wyjęciu z lodówki polewa będzie już zwarta, należy ją przemieszać łyżką i wyłożyć na ostudzone ciasto. Udekorować solidną porcją orzechów.

Idź do oryginalnego materiału