Przepis na ciastka z miso i białą czekoladą.
Robi się je naprawdę gwałtownie i nie wymagają ani specjalnych umiejętności ani wyszukanego sprzętu. Wystarczy zwykły ręczny mikser.
Ciastka z miso i białą czekoladą [bezglutenowe]
Porcje
16
porcjePrep time
30
minutCooking time
15
minutKalorie
517
kcalWymienniki
9.0
WW
6.4
WBT
2.6
Węglowodany
64
gWartości odżywcze dla 100 g produktu
Składniki
80 g miękkiego masła
70 g cukru
25 jasnego miso
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
90 g mąki z ryżu kleistego
30 g mąki owsianej
20 g skrobi kukurydzianej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
140 g białej czekolady (kaletki lub posiekanej)
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180C°
- W misce utrzyj masło z cukrem, miso i ekstraktem z wanili. Dodaj jajko i wymieszaj.
- Suche składniki (mąki, proszek do pieczenia i sodę) przesiej i dodaj do mieszanki z masłem. Dosyp sól. Wymieszaj wszystkie składniki tak, żeby ciasto było jednolite.
- Dosyp białej czekolady i ponownie wymieszaj.
- Ciasto nabieraj gałkownicą o średnicy 4.3 cm (1/50) i formuj kulki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstęp.
- Ciastka piecz ok. 15 minut. Spód powinien być przyrumieniony.
Video
Smacznego