Ciastka z miso i białą czekoladą [bezglutenowe]

3mamcukier.pl 2 tygodni temu

Przepis na ciastka z miso i białą czekoladą.

Robi się je naprawdę gwałtownie i nie wymagają ani specjalnych umiejętności ani wyszukanego sprzętu. Wystarczy zwykły ręczny mikser.

Drukuj

Ciastka z miso i białą czekoladą [bezglutenowe]

Porcje

16

porcje
Prep time

30

minut
Cooking time

15

minut
Kalorie

517

kcal
Wymienniki

9.0

WW

6.4

WBT

2.6

Węglowodany

64

g

Wartości odżywcze dla 100 g produktu

Składniki

  • 80 g miękkiego masła

  • 70 g cukru

  • 25 jasnego miso

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 1 jajko

  • 90 g mąki z ryżu kleistego

  • 30 g mąki owsianej

  • 20 g skrobi kukurydzianej

  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ¼ łyżeczki soli

  • 140 g białej czekolady (kaletki lub posiekanej)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180C°
  • W misce utrzyj masło z cukrem, miso i ekstraktem z wanili. Dodaj jajko i wymieszaj.
  • Suche składniki (mąki, proszek do pieczenia i sodę) przesiej i dodaj do mieszanki z masłem. Dosyp sól. Wymieszaj wszystkie składniki tak, żeby ciasto było jednolite.
  • Dosyp białej czekolady i ponownie wymieszaj.
  • Ciasto nabieraj gałkownicą o średnicy 4.3 cm (1/50) i formuj kulki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstęp.
  • Ciastka piecz ok. 15 minut. Spód powinien być przyrumieniony.

Video

Smacznego

Idź do oryginalnego materiału