Chlorella to jednokomórkowy glon, który jest zaliczany do grupy tzw. superfoods. Suplementacja chlorelli może skutecznie wspomóc poprawę funkcjonowania organizmu. Przemawiają za tym m.in. zawarte w niej substancje aktywne oraz ich cenne adekwatności detoksykacyjne.
Chlorella to pochodząca z Dalekiego Wschodu alga, która jest obecna we wszystkich strefach geograficznych i wyróżnia się zawartością cennych dla zdrowia substancji. Ze względu na swój skład ma szereg adekwatności zdrowotnych, które sprawiają, iż coraz częściej włączamy ją do naszej codziennej diety i suplementacji. Jej niezwykłe adekwatności sprawiły, iż zalicza się ją do tzw. superfoods. Regularna suplementacja chlorelli może wpłynąć korzystnie na zdrowie, wspierając zarówno proces detoksykacji organizmu, jak i oddziałując korzystnie na układ immunologiczny i pokarmowy. Z poniższego artykułu dowiesz się więcej na temat tego, jak dokładnie chlorella wpływa na zdrowie, jakie są jej najważniejsze wskazania do stosowania oraz jak bezpiecznie ją suplementować i dawkować.
W naszej aptece internetowej cefarm24.pl znajdziesz różnego rodzaju preparaty z chlorellą. Poniżej kilka z nich:
-
Purella Superfoods chlorella oczyszczanie x 250 tabl 24,99 PLN Sprawdź
-
BeOrganic Chlorella Bio 500 mg Oczyszczenie x 50 kaps 29,99 PLN Sprawdź
-
Biowen BIO Chlorella proszek 120 g 54,99 PLN Sprawdź
Co to jest chlorella?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Chlorella (Chlorella) to jednokomórkowa alga z gromady zielenic (Chlorophyta) występująca w zbiornikach wodnych oraz w wilgotnych środowiskach lądowych. Składa się z jądra oraz chlorofilu, któremu zawdzięcza swoją intensywną zieloną barwę oraz nazwę. Warto wspomnieć, iż chlorella to najbogatsze źródło zielonego barwnika w przyrodzie. Jednocześnie jest ona zaliczana do najstarszych organizmów na świecie – szacuje się, iż zamieszkuje naszą planetę od ponad 3 miliardów lat. Cechą charakterystyczną chlorelli jest to, iż gwałtownie się rozmnaża. Roślina ta ma również wiele innych walorów, w tym tych cenionych w medycynie ludowej. Od początku badań nad chlorellą przez cały czas odkrywane są jej kolejne cenne adekwatności!
Co wchodzi w skład chlorelli (algi)?
W chlorelli znajduje się szereg istotnych składników o korzystnym wpływie na organizm człowieka. Do najważniejszych, decydujących o prozdrowotnych adekwatnościach chlorelli, zalicza się:
- białko – jego zawartość w chlorelli przekracza 50%,
- aminokwasy – leucyna, tryptofan, lizyna, izoleucyna, treonina, metionina, walina, fenyloalanina, tyrozyna, histydyna, alanina, arginina, prolina, glicyna, ornityna, seryna,
- barwniki – chlorofil, alfa-karoten i beta-karoten, zeaksantyna, luteina,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy, kwas linolowy, kwas alfa-linolowy,
- glikolipidy, fosfolipidy oraz triglicerydy,
- witaminy A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B,
- minerały – fosfor, żelazo, miedź, jod, cynk, wapń oraz magnez.
Ze względu na bogaty skład chlorella jest chętnie stosowana jako suplement diety wspierający organizm na wiele sposobów.
Chlorella i jej działanie oczyszczające organizm
Regularne stosowanie chlorelli, której dawki i postać dostosujemy do indywidualnych potrzeb naszego organizmu, pozwoli nam osiągnąć maksymalne korzyści z zawartych w tej niepozornie wyglądającej aldze składników. Chlorella jest przede wszystkim produktem wspomagającym oczyszczanie organizmu. Alga ta wspiera detoksykację wątroby w procesie oczyszczania z toksyn i metali ciężkich – stosowanie chlorelli może pomóc pozbyć się z organizmu m.in. rtęci, ołowiu, kadmu, arszeniku oraz uranu. Stosowanie chlorelli pomoże również w oczyszczeniu organizmu z negatywnie oddziałujących na niego związków chemicznych i szeregu innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, z którym wiąże się wysoka skuteczność w eliminacji wcześniej wymienionych niepożądanych substancji. Przyjęcie chlorelli przed planowanym spożyciem alkoholu może z kolei pomóc zapobiec kacowi, redukując poziom etanolu we krwi, poza tym chlorella zapewnia ochronę przed wypłukaniem z organizmu ważnych dla niego składników odżywczych.
Najważniejsze wskazania do stosowania chlorelli
Funkcje oczyszczające i wspomagające metabolizm, które są niezwykle istotne m.in. w procesie odchudzania, nie są jedynymi adekwatnościami zielonej algi. Stosowanie chlorelli zmniejsza również ryzyko rozwoju nowotworów, w tym przede wszystkim raka jelita grubego i raka piersi. Znane jest również korzystne oddziaływanie chlorelli na pracę układu immunologicznego poprzez wspieranie produkcji leukocytów, co zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji bakteryjnych oraz wirusowych. Dodatkowo właściwości chlorelli pozwalają pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Poza tym alga zapewnia dodatkową ochronę przed anemią, co jest istotne zwłaszcza dla kobiet w ciąży, które są szczególnie narażone na niedobór żelaza (warto jednak wcześniej skonsultować przyjmowanie zielonej algi z lekarzem). Suplementacja chlorelli może pomóc obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, co ma istotne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób mających problemy z nadciśnieniem. Ma też wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu. Zawarte w zielonej aldze antyoksydanty zapewniają ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, jednocześnie opóźniając procesy starzenia się skóry.
Co ciekawe, chlorella znajduje zastosowanie również w hodowli zwierząt, gdzie jest dodawana do pasz. Poza tym może pełnić funkcję ekologicznego nawozu w rolnictwie.
Dlaczego warto uwzględnić chlorellę w codziennej diecie?
Coraz więcej osób przekonuje się do suplementacji zielonych alg. Jako cenny składnik diety chlorella wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz procesy trawienia i wydalania. Można ją również traktować jako prebiotyk, ponieważ przyspiesza tempo namnażania się pożytecznej mikroflory jelitowej. Chlorella jest też cennym składnikiem dla osób będących na diecie bezmięsnej – wegańskiej lub wegetariańskiej, ponieważ zawarte w niej białko jest pełnowartościowe i bogate w niezbędne aminokwasy egzogenne. Obecność chlorelli w diecie ma również korzystny wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.
Chlorella – suplementacja i dawkowanie
Suplementy diety z chlorellą należy dostosować do indywidualnych potrzeb organizmu i stosować je zgodnie z zaleceniami producenta, które znajdują się na opakowaniu produktu. Dawkowanie chlorelli może się różnić w zależności od formy, w jakiej alga jest dostępna (do wyboru jest m.in. chlorella w kapsułkach i tabletkach, chlorella w proszku, a choćby w postaci kremu z chlorellą), poza tym dawki mogą się różnić w zależności od celu, jaki chcemy osiągnąć. Wobec tego inne będą dawki w przypadku chlorelli stosowanej w celu detoksykacji organizmu, a inne przy wspieraniu regeneracji organizmu. Rozpoczynając suplementację chlorellą, warto zacząć od mniejszych dawek, aby organizm mógł przystosować się do zmian. Aby zapobiec wystąpieniu skutków ubocznych, warto stosować suplementy z chlorellą po posiłku. Zadowalające efekty może przynieść suplementacja trwająca od 4 tygodni do 3 miesięcy. Dodatkowo przed rozpoczęciem suplementacji chlorelli warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, ponieważ nie każdy może przyjmować tę algę.
Przeciwwskazania do suplementacji chlorelli i możliwe skutki uboczne
Mimo wielu korzyści zdrowotnych związanych z suplementacją chlorelli warto pamiętać, iż nie każdy może włączyć ją do codziennej diety. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby mające problemy z nerkami oraz zmagające się z alergiami. Suplementacji powinny unikać także osoby mające problemy z tarczycą. Nie zaleca się też stosowania chlorelli przez dzieci – chyba iż lekarz nie wyrazi sprzeciwu. Suplementację chlorelli powinny skonsultować z lekarzem także osoby, które stosują leki immunosupresyjne.Do najczęściej spotykanych skutków ubocznych związanych z suplementacją tej zielonej algi zalicza się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym w szczególności nudności oraz wzdęcia. U części osób mogą wystąpić również inne działania niepożądane, do których zalicza się biegunki, wysypkę, bóle brzucha oraz bóle i zawroty głowy. Chlorella może też wpłynąć niekorzystnie na układ nerwowy i spowodować efekt światłouczulający.