Chętnie kupowane przez wegan, ale nie tylko. Kto powinien wybierać jogurty kokosowe?

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Są doskonałym zamiennikiem jogurtów na bazie mleka krowiego dla osób, które ze swojej diety chcą wyłączyć produkty pochodzenia odzwierzęcego. Jogurty koksowe, przygotowane na bazie ekstraktu z kokosa, zdecydowanie różnią się smakiem od klasycznych jogurtów, ale nie jest to jedyna różnica. Czy w jogurcie kokosowym znajdziemy cenne składniki? Kto może je jeść, a kto powinien ich unikać? Odpowiadamy.


Jogurt kokosowy - skład i wartości odżywcze


Jogurt kokosowy to produkt, który powstaje na bazie mleczka kokosowego, zawiera w sobie także skrobię, nierzadko białko bobu oraz żywe kultury bakterii.
W wegańskim jogurcie, z uwagi na obecność mleka kokosowego, znajdziemy witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo.


W 150 gramach produktu, czyli w jednym kubeczku jogurtu, znajdziemy około 140 kalorii (w zależności od producenta) i zwykle całkiem sporo tłuszczu.
Średnia zawartość tłuszczów nasyconych to choćby 11 gramów, co odpowiada 80 proc. dziennego zapotrzebowania.


Kto powinien jeść jogurty kokosowe?


Produkty roślinne, takie jak jogurty czy napoje, są doskonałą alternatywą dla wegan i wegetarian, osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać produktów pochodzenia zwierzęcego.Reklama
Jogurty kokosowe będą zatem dobrym zamiennikiem klasycznego jogurtu dla osób nietolerujących białka mleka krowiego.
Jogurty roślinne pozbawione są także laktozy - dwucukru, który powszechnie występuje w produktach mlecznych. Osoby, które jej nie tolerują, zdecydowanie powinny wybierać jogurty roślinne.
Decydując się na jogurty kokosowe, warto wybierać te, które są wzbogacone o witaminę D i wapń. Kolejnym atutem takiego produktu będą kultury bakterii, które mają korzystny wpływ na układ pokarmowy i utrzymanie prawidłowej mikrobioty.


Kto nie powinien jeść jogurtów kokosowych?


Warto wiedzieć, iż jogurty kokosowe są wzbogacane o proteiny, które trudniej się trawi. To może powodować problemy jelitowe u osób, które chorują na zespół jelita drażliwego lub SIBO.
Ostrożnie do spożywania jogurtów koksowych powinny podchodzić osoby, które są na diecie. Duża zawartość cukrów w jogurtach owocowych sprawia, iż produkty te nie są atrakcyjne zarówno dla odchudzających się jak i dla osób, które chorują na cukrzycę.


Lepsze zamienniki jogurtu


Kokosowe jogurty zawierają dużo tłuszczu i kilka białka. Nie są zatem dobrym uzupełnieniem w diecie, jeżeli szukamy produktu białkowego, ale wegańskiego.
Jogurty sojowe mają w składzie więcej białka, niż jogurty kokosowe. Zawierają też mniej tłuszczu, a jeżeli nie są sztucznie dosładzane, to będą też lepszą opcją dla osób na diecie lub cukrzyków.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału