Bazylia ma aż 150 różnych odmian. Do najpopularniejszych należy z ta z zielonymi, gładkimi listkami. Ale można też kupić również inne rodzaje bazylii, na przykład czerwoną, grecką, tajską, waniliową lub cynamonową, które różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Zarówno świeża bazylia, którą można uprawiać w doniczce na oknie, jak i suszona stanowią źródło cennych witamin (C, E, B6) i mikroelementów (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) korzystnie wpływających na zdrowie.
Prozdrowotne adekwatności bazylii
Swoje adekwatności bazylia zawdzięcza głównie olejkom eterycznym, które:
wzmacniają perystaltykę jelit,
ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych,
pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.
Bazylia powinna znaleźć się w jadłospisie osób chcących schudnąć, gdyż przyspiesza przemianę materii, ale również tych, którzy mają różne dolegliwości trawienne.Wykazuje działanie rozkurczowe, dzięki czemu jest często stosowana w przypadku kolek. Reguluje produkcję gazów jelitowych po spożyciu wzdymających produktów, jak np. fasola, bób, czy tłuste sery, i w konsekwencji niweluje problem wzdęć. Zalecana jest również chorym na nadciśnienie tętnicze, gdyż z powodzeniem można nią zastąpić sól w diecie, która wpływa na poniesienie wartości ciśnienia.
Badania wskazują, iż zawarte w liściach rośliny olejki eteryczne pomagają w zwalczaniu drobnoustrojów oraz szkodliwych patogenów, grzybów czy bakterii. Flawonoidy i polifenole, które znajdziemy w bazylii, hamują aktywność wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia komórek organizmu. Bazylia korzystnie działa też na układ nerwowy: uspokaja, łagodzi stres, ale wzmacnia koncentrację oraz niweluje uczucie zmęczenia. Łagodzi dolegliwości bólowe w przebiegu migreny.
Zastosowanie bazylii w kuchni
Bazylia to przyprawa, która dobrze sprawdza się jako dodatek do mięs, warzyw oraz serów. Stanowi składnik sosu pesto, który jest tradycyjnie przyrządzany z puree z orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek, soli i liści bazylii. Sos jest smacznym dodatkiem do kanapek makaronu lub bruschetty, czyli rodzaju włoskiej grzanki. Bazylię można dodawać też do ciast i deserów. Zalecana jest zwłaszcza do serników i deserów na bazie jogurtu. Wykorzystuje się ją również do aromatyzowania oliwy z oliwek, można ją dodać do orzeźwiających lemoniad na bazie cytryny i mięty.
Wypróbuj przepis na sałatkę Caprese z listkami bazylii