Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Grzyby Źródło: Archiwum prywatne


Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.


Sezon na grzyby jest krótki, dlatego warto przygotować z nich przetwory, aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednym ze sposobów jest uduszenie grzybów z warzywami i zawekowanie ich. Do duszenia nadają się wszystkie rodzaje grzybów. Warto jedynie pamiętać, aby podczas duszenia kurek dodać więcej wody, ponieważ są twardsze i zawierają mniej wody niż inne odmiany grzybów.


Inne sposoby przygotowania grzybów do słoików:


smażenie – nadają się do tego zwłaszcza rydze, kurki, borowiki, pieczarki i podgrzybki;


solenie – do solenia najlepiej wykorzystać borowiki, maślaki, gąski, rydze i kurki. Należy jednak pamiętać, iż zanim dodamy je do innych potraw, trzeba je wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się soli;


suszenie – do suszenia najlepsze są odmiany borowików, koźlarzy i podgrzybków;


marynowanie – do marynowania można wykorzystać twarde odmiany grzybów. Wszystkie zamarynowane grzyby należy w marynacie pasteryzować;


mrożenie – mrozi się najlepszej jakości grzyby, mogą być ugotowane lub surowe;


kiszenie – idealne do tego są rydze, opieńki, gąski i kurki.


Wypróbuj przepis na grzyby ze słoika
Idź do oryginalnego materiału