Sezon na grzyby jest krótki, dlatego warto przygotować z nich przetwory, aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednym ze sposobów jest uduszenie grzybów z warzywami i zawekowanie ich. Do duszenia nadają się wszystkie rodzaje grzybów. Warto jedynie pamiętać, aby podczas duszenia kurek dodać więcej wody, ponieważ są twardsze i zawierają mniej wody niż inne odmiany grzybów.
Inne sposoby przygotowania grzybów do słoików:
smażenie – nadają się do tego zwłaszcza rydze, kurki, borowiki, pieczarki i podgrzybki;
solenie – do solenia najlepiej wykorzystać borowiki, maślaki, gąski, rydze i kurki. Należy jednak pamiętać, iż zanim dodamy je do innych potraw, trzeba je wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się soli;
suszenie – do suszenia najlepsze są odmiany borowików, koźlarzy i podgrzybków;
marynowanie – do marynowania można wykorzystać twarde odmiany grzybów. Wszystkie zamarynowane grzyby należy w marynacie pasteryzować;
mrożenie – mrozi się najlepszej jakości grzyby, mogą być ugotowane lub surowe;
kiszenie – idealne do tego są rydze, opieńki, gąski i kurki.
Wypróbuj przepis na grzyby ze słoika