Chcesz schudnąć? Jedz cukinię!

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Cukinia na grilla Źródło: Pixabay


Po cukinię możesz sięgać bezkarnie, będąc na diecie. To warzywo, w stu gramach zawiera tylko 17 kcal. Badania dowodzą, iż jedzenie cukinii przyspiesza metabolizm, a zawarty w niej potas zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie.


Dietetycy twierdzą, iż cukinia to niedoceniane wciąż warzywo. Jest tania, smaczna, pożywna i co ważne, wspomaga odchudzanie. adekwatności odchudzające zawdzięcza m.in. znikomej zawartości cukrów prostych oraz dużej zawartości błonnika.


Dlaczego jeszcze po cukinię powinny sięgać osoby na diecie?


zawiera bardzo mało kalorii, w stu gramach tego warzywa jest tylko 17 kcal,


przyspiesza nasz metabolizm – dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu. To zasługa między innymi witaminy A, która sprzyja utlenianiu lipidów,


zawiera mało cukrów – w porównaniu z innymi warzywami cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych,


zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny – pierwszy z nich odtruwa organizm i opóźnia pojawienie się glukozy we krwi. Z kolei nierozpuszczalny błonnik jest odpowiedzialny za poprawę funkcjonowania jelit, dzięki niemu organizm szybciej pozbywa się toksyn; powoduje uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty podjadać między posiłkami,


zawiera jod, który wpływa na przyspieszenie metabolizmu,


dostarcza przeciwutleniaczy – te związki te neutralizują działanie wolnych rodników i pobudzają organizm do działania.


Cukinia to warzywo bogate w składniki odżywcze i minerały.
Zawiera m.in.:


magnez, który pomaga walczyć ze stresem,


fosfor – jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy mózgu,


potas – zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie,


wapń – poprawiaja kondycję kości,


kwas foliowy – szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią,


witaminy: C i E – poprawia odporność i wygląd skóry.


Jak najlepiej smakuje cukinia?


Niewiele osób wie, iż cukinie można jeść również na surowo. Jadalne są również kwiaty cukinii, które można usmażyć w cieście naleśnikowym. Cukinie można smażyć, piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem.


Wypróbuj przepis:
Idź do oryginalnego materiału