Dietetycy twierdzą, iż cukinia to niedoceniane wciąż warzywo. Jest tania, smaczna, pożywna i co ważne, wspomaga odchudzanie. adekwatności odchudzające zawdzięcza m.in. znikomej zawartości cukrów prostych oraz dużej zawartości błonnika.
Dlaczego jeszcze po cukinię powinny sięgać osoby na diecie?
zawiera bardzo mało kalorii, w stu gramach tego warzywa jest tylko 17 kcal,
przyspiesza nasz metabolizm – dzięki temu organizm jest w stanie spalić więcej tłuszczu. To zasługa między innymi witaminy A, która sprzyja utlenianiu lipidów,
zawiera mało cukrów – w porównaniu z innymi warzywami cukinia zawiera znikome ilości cukrów prostych,
zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny – pierwszy z nich odtruwa organizm i opóźnia pojawienie się glukozy we krwi. Z kolei nierozpuszczalny błonnik jest odpowiedzialny za poprawę funkcjonowania jelit, dzięki niemu organizm szybciej pozbywa się toksyn; powoduje uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty podjadać między posiłkami,
zawiera jod, który wpływa na przyspieszenie metabolizmu,
dostarcza przeciwutleniaczy – te związki te neutralizują działanie wolnych rodników i pobudzają organizm do działania.
Cukinia to warzywo bogate w składniki odżywcze i minerały.
Zawiera m.in.:
magnez, który pomaga walczyć ze stresem,
fosfor – jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy mózgu,
potas – zapobiega zatrzymywaniu się płynów w organizmie,
wapń – poprawiaja kondycję kości,
kwas foliowy – szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią,
witaminy: C i E – poprawia odporność i wygląd skóry.
Jak najlepiej smakuje cukinia?
Niewiele osób wie, iż cukinie można jeść również na surowo. Jadalne są również kwiaty cukinii, które można usmażyć w cieście naleśnikowym. Cukinie można smażyć, piec, grillować i gotować na parze. Doskonale smakuje faszerowana mięsem.
Wypróbuj przepis: