Jeśli codziennie będziesz pić sok z selera naciowego, zielonego ogórka, świeżego imbiru i mięty, jest duża szansa, iż poziom tzw. „złego” cholesterolu w twoim organizmie spadnie – wskazuje dietetyk.
„Cholesterol to niezwykle istotny pierwiastek potrzebny do utrzymania równowagi hormonalnej. Staje się problemem, gdy „zły” cholesterol (LDL, VLDL i triglicerydy) wyprzedza „dobry” cholesterol (HDL). To zwiększa ryzyko problemów z sercem, ponieważ może zatykać ściany tętnic i zaburzać przepływ krwi. Wysoki poziom cholesterolu może również prowadzić do otyłości, cukrzycy i bólów stawów” – wskazuje dietetyk Ishti Saluja. Sok z selera naciowego, ogórka, imbiru i mięty
Sok z selera naciowego, ogórka, imbiru i mięty jest bogaty w składniki odżywcze i przeciwutleniacze. Optymalizuje pracę wątroby, dzięki czemu zmniejsza produkcję cholesterolu LDL. Przygotowanie koktajlu jest niezwykle proste. Należy zmieszać ze sobą dwie gałązki selera naciowego, zielony ogórek, odrobinę świeżego imbiru lub imbiru w proszku, kilka listków mięty oraz dodać pół szklanki wody i szczyptę soli himalajskiej. Najlepiej działa, jeżeli wypijesz go natychmiast po przyrządzeniu – doradza dietetyk.
Sprawdź, jakie jeszcze produkty obniżają poziom „złego” cholesterolu