Cebula dymka to tak naprawdę mała cebulka przeznaczona do sadzenia, zebrana razem ze szczypiorem. Co interesujące jej nazwa związana jest z tym, iż w przeszłości cebulki były okadzane dymem, aby rosły duże, zamiast wytwarzać pęd kwiatowy. Praktyka ta nie jest już stosowana, ale nazwa warzywa pozostała.
Korzyści z jedzenia cebulki dymki
Naukowcy uważają, iż flawonoidy zawarte w cebuli, szczególnie działające bioaktywnie kwercetyna oraz allicyna, stanowią o jej przeciwnowotworowym działaniu. Istnieją badania sugerujące, iż osoby, które jedzą dużo cebuli, mają zmniejszone ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego, trzustki i raka prostaty. Dodatkowo zawartość antyoksydantów takich jak witamina C zwiększa to antyrakowe działanie.
Duża zawartość błonnika w cebuli dymce pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i przeciwdziała zaparciom oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Uważa się również, iż produkty zawierające błonnik pomagają utrzymać adekwatny poziom cholesterolu w organizmie.
Dzięki zawartości witaminy K oraz fosforu i wapnia dymka ma dobry wpływ na kości, zwiększając ich gęstość, co jest szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy, jako profilaktyka osteoporozy. Dodatkowo zawarta w dymce siarka działa korzystnie na choroby zapalne stawów takie jak reumatoidalne zapalenie stawów i jest składnikiem mazi stawowej, co ma wpływ na adekwatne funkcjonowanie stawów.
Cebula dymka wpływa pozytywnie na stan i wygląd włosów i skóry dzięki zawartości witaminy C oraz siarki.
Ta krewna czosnku ma dobre działanie na układ krwionośny dzięki zawartości witaminy K oraz żelaza, które jest niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek. Warzywo to stanowi więc profilaktykę anemii.
Jak najlepiej jeść dymkę?
Cebulkę dymkę warto jeść na surowo, gdyż zachowuje wtedy wszystkie składniki odżywcze. Można dodać ją do sałatek i past czy kanapek. Bardzo dobrze pasować będzie też do jajecznicy czy do posypania ugotowanych ziemniaków. W kuchni azjatyckiej jest powszechnie stosowana jako dodatek do ciepłych dań, ale dodawana jest raczej pod koniec gotowania.
Przepis na pastę z twarożku i dymki