Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, bezglutenowa i szeroko polecana przez dietetyków. Okazuje się, iż z tej powstającej z ziarna prosa kaszy można zrobić mało znany, a doskonały napój. Wiedzą o tym dobrze mieszkańcy Białegostoku, bo właśnie w tym mieście w okresie międzywojennym buza była popularna. Sprowadzona została do stolicy Podlasia w 1912 roku przez Macedończyków (napój ten pochodzi oryginalnie z terenów Turcji i Bałkanów, gdzie wytwarzany jest od wieków) i stała się lokalnym przysmakiem. W mieście otwierano lokale tzw. buzny, gdzie pito buzę, którą serwowano z kawałkiem chałwy. Napój ten podawano przed wojną choćby w białostockim hotelu Ritz, najelegantszym w mieście.
Buza – co to jest?
Buza to orzeźwiający, lekko sfermentowany napój o kwaśno-słodkim smaku, wywarzany z gotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem rodzynek, cytryny i cukru. Napój ten ma mętny, białawy kolor i jest lekko musujący. Jego smak jest bardzo ciekawy, z wyczuwalnym posmakiem rodzynek i drożdży. Jest idealny na ciepłe dni, gdyż przechowujemy go w lodówce i podajemy zawsze schodzony. Żeby go zdegustować, najlepiej wybrać się na Podlasie, można znaleźć go w menu wielu lokali w Białymstoku. W 2018 roku buza została wpisana przez resort rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych z Podlasia jako napój uznany za dziedzictwo kulturowe regionu.
Źródła:
Gotuj z Historią – BUZA (Muzeum Historyczne w Białymstoku),
epersianfood.com,
odżywianie WPROST.pl