Jak zdradziła na początku nagrania Bosacka, wielu jej widzów narzeka na to, iż znudziły im się już typowe kanapki. Dziennikarka postanowiła więc im pomóc. Jej proste danie może być zarówno kanapką do pracy, jak i przekąską na śniadanie czy kolację. "Może ten szybki przepis będzie dla Was inspiracją, tym bardziej teraz - kiedy jeszcze brakuje świeżych pomidorów czy ogórków" - napisała pod swoim filmem.
REKLAMA
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi:
Przepis Katarzyny Bosackiej na pyszną kanapkę
Aby przygotować taką przekąskę, potrzebny nam będzie ciemny chleb o niskim indeksie glikemicznym. Jest to jedna z najzdrowszych opcji, jeżeli chodzi o pieczywo. Pozostałe składniki, które nam się przydadzą, to:
gotowany burak,
kozi ser,
natka pietruszka
odrobina soli,
ząbek czosnku,
niewielka ilość oleju rzepakowego,
łyżeczka musztardy francuskiej,
orzechy włoskie.
Najpierw przygotowujemy domowe pesto. W blenderze miksujemy ze sobą natkę pietruszki, czosnek, musztardę, olej. Na koniec dodajemy także łyżeczkę musztardy oraz szczyptę soli. - Takie pesto to bomba witaminowa - zauważa Bosacka. Gdy ten dodatek jest już gotowy, smarujemy nim kromki chleba.
"Apetycznie wyglądają"
Następnie na kanapki kładziemy ser. Na sam koniec dokładamy pokrojone, a wcześniej ugotowane buraki. Jak zauważa, będzie to dobry zamiennik pomidorów. - O tej porze roku pomidory są adekwatnie niejadalne i bardzo drogie - zauważa autorka nagrania. Do przekąski możemy dodać także orzechy włoskie. Kanapki podgrzewamy w piekarniku przez mniej więcej 10 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Przepis Katarzyny Bosackiej spodobał się wielu osobom. "Apetycznie wyglądają", "Można włączyć ten przepis do diety przeciwzapalnej, świetny pomysł" - czytamy w sekcji komentarzy pod nagraniem. Jedna z osób zauważyła jednak, iż takie danie może nie być najlepszą opcją jako przekąska do pracy "Kanapka z burakiem do pracy? Średnio praktyczne" - napisała.